Помагаме на африканците да си останат в Африка

Помагаме на африканците да си останат в Африка. Това стана ясно след срещата на министър-председателя Бойко Борисов с премиера на Кабо Верде Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва, който е на официално посещение в България.

Двамата са обсъдили развитието на двустранните отношения и възможностите за активизиране на търговско-икономическото сътрудничество. Тема на разговор е било и партньорството на Кабо Верде с Европейския съюз. Имаме сериозни намерения за инвестиции в сферата на бизнеса, на туризма особено, изтъкна българският премиер. Той подчерта, че и в момента у нас се обучават студенти от Кабо Верде.

Африканската страна също има интерес за сътрудничество с България. Голям интерес има в ИТ сектора, доволен е Борисов. Той подчерта, че Кабо Верде е истинска демократична страна. Борисов е обезпокоен, че миграционният поток от Африка придобива огромни размери. Затова се налага помощ за региона. Може хората от Африка, с наша помощ и инвестиции в образование и икономика, да се задържат на своя континент, изтъкна Бойко Борисов. Това са над 300 млн. души, които "чукат на вратата ни", ако не се вземат мерки, допълни той. Надявам се в следващите месеци и години да работим активно в тази посока, каза още българският премиер.

Споделяме вашата визия за Африка, подчерта премиерът на Кабо Верде. Образование, свобода на гражданите и възможност да участват в развитието на собствената си страна, иска Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва. Кабо Верде е демократична страна, от каквато Африка се нуждае, според него. ЕС може да види възможностите в Африка, убеден е премиерът на Кабо Верде и настоя за инвестиции в Африка.

Така ще се стеснят емиграционните процеси, убеден е той. Задълбочаване в сферата на образованието, вижда премиерът на Кабо Верде. Човешкият капитал е може би най-ценният за развитието на страната, изтъкна той. Кабо Верде очаква повече български инвестиции особено в сферата на туризма. Около 20% е годишният ръст на туризма в африканската държава. Кабо Верде има амбицията да бъде трамплин за Европа към Африка. Предлагаме стабилност, доверие и предвидимост, изтъкна премиерът на Кабо Верде. Нисък риск за инвеститорите предлага страната, по думите му, и затова другите европейски инвеститори печелят в Кабо Верде.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини