Храни и витамини при простуда

Може ли „правилната“ храна да ви предпази от настинка или грип? Едва ли. Правилното хранене, в комбинация с почивка и физически упражнения, обаче, ще направи имунната ви система по-силна и ще помогне да се възстановите по-бързо, ако хванете някой вирус тази зима.

Храната може да не е лекарство, но ще ви даде възможност да се борите с вируса, пише CredoWeb.

Какво да търсим?

Витамин С е мощен антиоксидант и ключов фактор в поддържането на доброто функциониране на имунната ви система. Хората, за разлика от повечето животни, не могат да произвеждат сами витамин С, така че трябва да си го набавят чрез храната – най-често от плодовете и зеленчуците. Едни от най-подходящите са цитрусовите плодове – грейпфрути, портокали и мандарини. Не забравяйте обаче и киви, ягоди и ананаси. В групата на зеленчуците търсете чушки, броколи, зеле и карфиол. Картофите също са много добър източник на витамин С, така че не ги забравяйте за здравословния обяд.

Витамин А е витамин, разтворим в мазнини, който е ключов за доброто зрение и поддържа функционирането на органите, както и на имунната система. Съдържа се в месото, мазната риба и млечните продукти. Вегетарианците трябва да търсят храни, които са добър източник на бетакаротин, тъй като телата им го превръщат във витамин А. Зеленчуците, богати на витамин А, са сладките картофи, тиквата, спанакът, зелето, морковите и червените чушки. От плодовете избирайте „златните“ – пъпеш, сушени кайсии и манго.

Цинкът е ключов хранителен елемент, от който организмът ни се нуждае за всичко от създаването на ДНК до борба с бактериите и вирусите. Един от най-добрите източници на цинк са стридите. Другите са червеното месо, пилешкото и някои морски храни като раци и омари. За вегетарианците бобовите растения, ядките и пълнозърнестите храни също са много добри източници на цинк.

Витамин Е, както и витамин А, е разтворим в мазнини. Той е антиоксидант, който поддържа кожата и очите и подкрепя здравата имунна система. Може да откриете витамин Е в различни храни и растителни мазнини като соя, царевица и зехтин, ядки (особено добри са бадемите), семена и пълнозърнести храни. Зелени зеленчуци като спанак и броколи също съдържат известна доза витамин Е.

Дали можем да си набавим витамините С, А и Е, както и цинк, като хранителни добавки? Да, разбира се. Повечето експерти обаче смятат, че набавянето им от храната е една много по-здравословна възможност. Добре е да се заредите със сезонните плодове и зеленчуци. Дали ще ви излекуват? Не. Но със сигурност ще помогнат на организма ви да се справя по-добре с вирусите.

Консервирани домати

Доматите са пълни с много ключови витамини, но, за съжаление, зимата не е сезонът им. За щастие, обаче, доматите в консерва са много добра възможност и е добре да имате под ръка от тях. И макар че изследванията показват, че витамин С намалява по време на готвенето на доматите, нивата на ликопен, който е мощен антиоксидант, се увеличават при топлинна обработка.

Сушени манатарки

Гъбите са богати на фибри, витамини В и С, калций, калий и други хранителни вещества. Това, което най-много впечатлява специалистите, обаче, е, че гъбите са източник на два мощни антиоксиданта, които могат да защитят тялото срещу някои от проблемите на стареенето. Манатарките имат особен потенциал в това отношение. Може да ги намерите изсушени почти навсякъде. Накиснете ги във вода или пък ги добавете директно към соса, който готвите. Най-важното е, че те не губят ценните си качества в процеса на сушене.

Супа мисо

Супата мисо е основно блюдо в японската кулинария. Често я хапват с туршия и ориз за една засищаща закуска. Прави се с паста мисо. Мисо е традиционна солена подправка, която се получава от ферментацията на зърнена култура – най-често соя, понякога зърно, ориз и пшеница.

Още полезни статии четете на адрес: www.credoweb.bg

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини