Run for Pirin се придвижда към финала в София, Асеновград отново на протест за "Спаси Пирин!"

В момента протича последният етап от щафетния маратон Run for Pirin. От Дупница тази сутрин стартираха Владимир Милушев, победител в маратона "Пирин Ултра", Денка Абрашева, втора в "Пирин Ултра" и победител в "Персенк Ултра", и Антони Диков - един от най-известните ни катерачи. По трасето към София към тях се присъединяват още хора. Очаква броят на маратонците да се увеличава през целия ден. Досега са се записали още около 20 души, но, според организаторите, броят им постоянно расте.

Щафетата ще приключи довечера пред Министерски съвет, където ще бъдат прочетени посланията на протестиращите от всички градове, през които тя премина. Сред тях е и Асеновград. Днес пред Туристическия инфоцентър в града ще се проведе втори протест в защита на Пирин и българските гори. Протестът е за националния парк, но и "срещу корупцията на всички нива, срещу наглостта на олигархията, която си прави, каквото поиска, срещу зависими политици, които не желаят да спазват законите. Това е и протест срещу беззаконието! Защото Пирин и неговото спасяване са символ на всичко това", подчертават организатоите му и призовават асеновградчани да покажат, че имат позиция и мнение по проблема. По същото време протести ще има и в много други градове в страната.

Ето и конкретните искания:

"Искаме цялостна ревизия и изясняване на казуса с концесията на Национален парк Пирин, а именно:
1. Отхвърляне на решението на Министерския съвет от 28.12.2017 за застрояване на 48% от Национален парк Пирин.
2. Оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение.
3. Обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.
-----------------------------------------
Описание на казуса:
Решението на Министерски съвет от 28.12.2017 г. да позволи застрояване с писти, лифтове и хотели на 48 % от територията на Национален парк Пирин не може да бъде оправдано по какъвто и да е начин.
Това решение е незаконно, защото :
а/ директно нарушава директивите на Европейския съюз за стратегическата екологична оценка, за опазване на птиците и за месттобитанията.
б/ противоречи на българското законодателство: Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за защитените територии.
в/ грубо погазва принципите за отчитане на мнението на гражданите - не отчита внесените над 1000 писмени становища и над 100 000 писма от граждани от цял свят в защита на парка.
г/ обслужва олигархичните интереси на концесионер, който е прикрит зад офшорно дружество в Кипър, чийто собственик е безработен.
д/ дава възможност за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в обект, представляващ световно природно наследство, защитено от ЮНЕСКО.
е/ дори самото Министерство на околната среда и водите няма представа какво е разрешило, защото административният акт е неясен, объркващ и позволява различно тълкуване."

В Асеновград протестът пред ТИЦ ще започне в 18:30 ч. В София щафетата се очаква да финишира (по предварителна програма) около 19:00 ч. на пл. "Независимост".

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ас
    Асен
    0 0
    18:50, 8 фев 2018
    Явно са останали още малко пари за маратон и да се продължават лъжите относно застрояването на Пирин!
  • 2
    Кр
    Крис
    0 0
    19:04, 8 фев 2018
    Айде сичките зелени run от тука та чак през границата и повече да не се връщат.
  • 3
    До
    Добрев
    0 0
    09:03, 9 фев 2018
    И малките деца разбраха, че няма да има застрояване в 48% от територията на Пирин, а това се отнася само за водохващания, които до момента изобщо не са били разрешени в закона. Правото за строеж на спортни съоръжения, в това число и кабинков лифт е само за 2% от площта на парка.

Още новини

Последни новини