Lightning Hybrids: хидравлично-хибриден спортист

Компанията, родена в Колорадо, планира да пусне хибриден спортен седан, който да се състезава в надпреварата Automotive X-Prize. Условията на конкурса са да се конструира и маркетира успешно автомобил с максимален разход на гориво от 2.5 л/100 км. Първите прототипи са в процес на развитие в момент, като първият концепткар бе показан по време на автомобилното изложение в Денвър.





Компанията зад новия хибриден прототип е Lightning Hybrids, която планира да ползва относително уникална хидравлична хибридна система за задвижването на колата си. Наречен LH4, спортният концептуален седан притежава комбинирана мощност от 240 к.с. - като първите 90 к.с. идват от двутактов биодизелов двигател, куплиран с хидравлична система с мощност от 150 к.с.





Lightnint Hybrids твърдят, че LH4 ще може да се похвали с разход на гориво от 2.5 л/100 км, като въпреки това ще може да ускорява до 100 км/ч за 6 секунди. За част от тази ефективност помага и изключително аеродинамичният профил, като в края на краищата коефициентът на въздушно съпротивление е само 020 Cd. Други ключови елементи от колата включват технология за деактивиране на цилиндри, липсата на трансмисия, както и 100-процентово регенериране на спирачна енергия.





Каросерията на колата включва сваляне на покрива, въпреки че има планове и за конвенционален триврат хечбек, който ще предлага места за четирима възрастни. Освен това в момента се разработва и по-малка триколесна версия, която ще ползва същата хидравлична хибридна система.

От Lightning Hybrids се надяват да предлагат лиценз за системата на други производители, като в момента развиват модулна версия, наречена Hybrid Retrofit System (HRS), която би трябвало да се появи през 2010 година.

Хидравличните хибридни системи не са нищо ново. Те обикновено използват течност за съхраняване на енергията - обикновено генерирана при спиране. Съответно енергията обикновено се ползва в ситуации, когато е нужна малко допълнителна мощност.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини