Селски кмет, прокурор и служител на РЗОК живеят в общински жилища

Действащ кмет на старозагорско село, прокурор и служител на Районната здравна каса живеят от години в общински жилища. Това сочат до момента резултатите от проверката на Временната комисия за ревизия на общинските жилища в Стара Загора. Установени са множество нарушения, сред които настанени хора с високи доходи, преподписване на договори, с които жилището се прехвърля от починал родител на неговото дете, наематели, които от години работят в чужбина.
 
Проверени са около 180 от общо 700 общински жилища в Стара Загора. В тях живеят хора от 25 години, които  плащат наем от 50 до 80 лева, а по закон договорът за наем може да бъде за срок не повече от 10 години, припомни председателят на комисията Янко Янков.

Сред най-фрапиращите нарушения, на които се натъкнала проверката, са: кмет на старозагорско село, настанен от 2003 година, действащ прокурор, който обитава общинско жилище от началото на 2017 година и служител на РЗОК. „Прокурорът е в резервно жилище, което е запазено за хора, които са изпаднали в крайна нужда след бедствия и пожари или за такива, които са допринесли за културното развитие на града, хора, които работят в общински институции”, обясни Янков.
 
Комисията установила още, че наемателите се отнасят крайно немарливо към жилищата, а общинските служители, които издават и приемат документите, проявяват безотговорно отношение. „Тези жилища са социални, а не пожизнени - в тях има хора, настанени от близо две десетилетия. В същото време има крайно нуждаещи се граждани, болни, самотни, които са на свободен наем и плащат високи наеми за квартири”, припомни председателят на Временната комисия.
 
До момента има издадени препоръки за издаване на заповеди за освобождаване, а комисията има 6-месечен мандат за работа.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини