В търсене на тъмната енергия: Откриха 11 звездни потоци около Млечния път

Ново откритие, на база данните от Проучването на тъмната енергия (Dark Energy Survey - DES) са публикували учените от тази най-голяма и прецизна колаборация. Те са установили 11 нови потока звезди около нашия Млечен път.

Нашата галактика е заобиколена от масивен ореол от тъмна материя, който упражнява мощна гравитационна сила върху по-малките близки галактики. Млечният път расте, като привлича, разкъсва и абсорбира тези по-малки системи. Тъй като звездите биват откъснати, те образуват потоци в небето, които могат да бъдат открити чрез Dark Energy Camera. Въпреки това, звездните потоци са изключително трудни за намиране, тъй като се състоят от относително малко звезди, разположени върху голяма част от небето.

Астрофизиците са развълнувани от откритието, защото могат измерят количеството и разпределението на тъмната материя в Млечния път. Изследванията на звездните потоци ще помогнат да се определят основните свойства на тъмната материя.

Преди новите открития на DES, бяха открити само около двайсет звездни потока. Много от тях бяха открити от проучването Sloan Digital Sky Survey, предшественик на Dark Energy Survey. 

Тъй като няма универсално приета конвенция за именуване на звездни потоци, DES се обърна към училища в Чили и Австралия, като покани учениците да избират имената им на нативния език в северно Чили и на езика на австралийските аборигени.

The Dark Energy Survey е колаборация на над 400 учени от 26 институции в седем страниDark Energy Camera е най-мощният и прецизен инструмент в момента, за заснемане на звездното небе. Той е монтиран на 4-метров телескоп Blanco, част от обсерваторияta Cerro Tololo в Чили, подразделение на NOAO. Изображенията от DES се обработват от екип в Националния център за суперкомпютърни приложения (NCSA) в Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн.

Публикуваното пручване е по данните от DES от първите три години. Данните обхващат целия отпечатък на DES - около 5 000 квадратни градуса или една осма от цялото небе - и включват около 40 000 експозиции, направени с Dark Energy Camera. Изображенията съответстват на стотици терабайти данни и се публикуват заедно с каталози на стотици милиони галактики и звезди. Данните на DES са достъпни online.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини