"Дъвка за балончета" - филм за детството, което свършва, когато ние решим

Спомняте ли си разказа „Шега“ на Чехов, в който две деца се спускат с шейна. Всеки път момчето казва на момичето „Обичам те“. Само че тя не е сигурна, дали не й се причува от вятъра. И така те се спускат отново и отново.

„Това беше отдавна. Сега Наденка е вече омъжена… Тя не е забравила как някога ходехме заедно на пързалката и как вятърът довяваше до нея думите: „Наденка, обичам ви“

Новият български филм „Дъвка за балончета“ ще ни върне в детството. За да може, да си отговорим в настоящето дали сме хората, които сме искали да бъдем. И след като разказът ни устройва тази разходка във времето, ни изправя пред още по-трудни въпроси. Като например, дали ако сбъднем най-съкровената си мечта, животът ще има смисъл.

„Дъвка за балончета“ е филм, който ни казва:  „Кажи ми как дъвчеш дъвката, за да ти кажа какъв си.“

Едни винаги ще искат да усещат вкуса на живота. Други могат да го предъвкват, дори когато него го няма. Защото така трябва.

Калин и Биляна са част от банда, която отговаря да разнообразява живота на учители, родители и съученици. И понеже 80те години не предлагат технически и дигитални постижения, особено в социалистическа България, двамата използват цялото си въображение, за да направят ежедневието на всички около тях една идея по-емоционално. От прегрешения с пионерските връзки, през „убийство“ с карфица до прото вариант на „В крак с времето“, изразено като рисуване на портрета на Тодор Живков.

Двамата се срещат отново случайно, 25 години по-късно. И едно обещание, което са си дали като деца ще обърка настоящето, в което и двамата ще трябва да се изправят един пред друг и да вземат решението дали има смисъл да се връщат към любовта от миналото.

Калин е успял рекламист, който е постигнал всичко: кариера и подреден личен живот. Биляна е сгодена и скоро ще се омъжи.

Той иска да си спомнят миналото, защото тогава е бил щастлив. Тя не иска – поради същата причина.

Но те не могат да избягат от себе си и Биляна, като истински тартор, въвлича Калин в редица ситуации и те отново ще се превърнат в хлапетата от квартала.

Двамата се връщат по местата, където е преминало детството им. Разказът се движи паралелно в две епохи и два свята. Миналото, което обърква настоящето и меланхолията по детството, която поставя под въпрос всичко, което Биляна и Калин смятат, че са постигнали.

В крайна сметка те ще се изправят един срещу друг в игра на „Истината или се осмеляваш“. Всъщност, играта им е да се осмелят да си кажат истината. И тя, също като в разказа на Чехов ще бъде отвяна от вятъра. А може би не. Биляна и Калин ще се превърнат в бойно поле между спомените и настоящето.

Тяхната детска любов ще се окаже вкусна и лепкава дъвка. Колкото и подреден да е животът на всеки един от тях, винаги ще има едно петно, което не може да се премахне.

Защото епохата, в която двамата израстват бележи цяло едно поколение. Поколение терминално болни романтици, които дори, когато изглеждат, че са се отказали да изживеят любовта, не спират да я търсят. И когато отново я намерят, са готови да се откажат от нея. Защото тя е като дъвката за балончета: в един момент сокът й свършва и тя става безвкусна. Само че трябва да си луд, за да не опиташ следващата, понеже може да ти се падне най-ценната картинка.

Сценаристи на филма са Теодора Маркова, Георги Иванов, Невена Кертова, Тео Чепилов. Те взеха наградата за сценарий на тазгодишното издание на фестивала „Златна роза“ във Варна именно с тяхната „Дъвка за балончета“. Режисьор е Станислав Тодоров-Роги. Всички те ни разказват една меланхолична история с интересни обрати и диалог, от който със сигурност ще запомните много реплики.

Специално внимание заслужава актьорския състав, в който Андрея Захариев, Аглея Гумнерова, Валентин Александров и Калоян Лалов с лекота се справят с диалога и по нищо не отстъпват на утвърдени имена като Теодора Духовникова и Иван Юруков. Двамата изграждат образите на Биляна и Калин по емоционален начин, който докосва.

„Дъвка за балончета“ е полезно пътуване в близкото минало. Пътуване, което в никакъв случай не е сладникаво.  Но със сигурност оставя приятен вкус. 

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
04 апр 2020
Последни новини