Сивият сектор в горското стопанство у нас крие приходи от над 100 млн. лв. при незаконна сеч

Сивият сектор в горското стопанство у нас генерира скрити приходи от над 100 млн. лв. годишно. Според експертен анализ на статистическите данни годишно в България той достига 2,4 млн.куб.м, което е 1/4 от общия добив, съобщава WWF България. Бракониерството обаче е и сериозна заплаха за горските екосистеми, биоразнообразието в тях и екосистемните услуги, които горите предоставят.

Според новия доклад на ООН, представен тази седмица в Брюксел, престъпленията срещу природата застрашават последните вековни гори в Източна Европа. Под угроза са и много от защитени видове, а това рефлектира и върху поминъка на населението в района.

Незаконната сеч и незаконната търговия с хайвер, както и бракониерството на диви животни са за заплаха и за бологичното разнообразие в Дунавско-Карпатския регион, който обхваща над 15 европейски страни, сред които и България.

Екологичната престъпност е четвъртата по големина в света, съобщава докладът. А според данните, тя генерира между 76 до 218 милиарда евро годишно.

Според доклада, черният пазар за хайвер от есетри-вид, който е мблематичен за Дунав и българския риболов, процъфтява в последните години. На черно килограмът на хайвера тръгва от цена от 6000 евро, а годишният оборот на бракониерите е около 22 милиона. Нерегламентираният стремеж към тези високи печалби обаче дават своето отражение върху популацията на есетрите. Два от 6-те дунавски вида вече са изчезнали. Еколозите алармират, че 3 от видовете са застрашени. Запасите от моруна, чийто хайвер е най-скъп, са намалели с 67% за едно десетилетие.

Жертва на бракониерство, за което няма адекватна наказателна процедура, са също кафяви мечки, вълци, рисове. Най-големите европейски популации на тези животни са именно в Дунавско-Карпатския регион.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини