Част от лондонските автобуси ще се движат с биогориво от кафе

Транспортните власти в Лондон започват от понеделник да прехвърлят част от градските автобуси на биогориво, произведено от остатъци кафе, съобщава economic.bg, цитирайки BBC.

Идеята е на технологичната компания Bio-bean Ltd, базирана в Лондон. Основателят ѝ Артър Кей рециклира утайката от кафе и продава продуктите си на британските компании, които го използват за отопление на сгради, както и гориво за автомобили.

Биогоривото съдържа части каефеено масло и до момента компанията е произвела достатъчно за захранване на един автобус за 1 година. За да събира отпадъците, тя си партнира с хиляди кафенета във Великобритания като Costa Coffee Ltd. и Caffe Nero.

Транспортът на Лондон (TfL) все повече се обръща към използването на биогорива за намаляване на вредните емисии. Според Bio-bean лондончани годишно създават 200 000 тона отпадъци от кафе, като всеки тон отпадък намалява емисиите на въглероден двуокис с 6.8 тона.

„Това е чудесен пример за това, което може да се направи, когато започнем да преосмисляме отпадъците като неизползван ресурс", казва Артър Кей.

Bio-bean е основана през 2013 г. и е получила финансиране от правителството на Великобритания, Shell и частни инвеститори. Планира да се разшири в цяла Великобритания, след което до континентална Европа и САЩ. „Ние всъщност търсим места, където пият огромно количество кафе”, каза Кей.

Източник: economic.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини