Деца учиха в килийното училище в Деня на народните будители, всички училища в Смолян и областта почетоха празника

    Ученици и учители и граждани от всички общини почетоха Деня на народните будители днес.

    Смолянските училища отбелязаха с различни прояви един от най-светлите български празници.
    В навечерието на 1 ноември, учениците от VIII и V клас от ППМГ „Васил Левски” подготвиха интересна презентация и я представиха пред всички ученици, припомняйки великите дела на будителите от миналото.

    Най-малките ученици поздравиха и всички учители - будителите на настоящето. Директорът на ППМГ Мария Илиева поздрави с празника и обърна внимание на дейностите на клуб "Млади възрожденци" към училището, който запазва спомена за всичко българско чрез многобройните си инициативи. Същият ден петокласниците поднесоха венци и цветя пред паметниците на Васил Левски и Стою Бобутанов.
    Учениците и учителите от СУ „Отец Паисий„ в Смолян поднесоха цветя пред паметника на Паисий Хилендарски и се поклониха пред святото дело на възрожденци. Бяха припомнени имената на книжовниците, просветителите и духовниците, посветили живота и знанията си за опазване духа на българския народ, за неговото просвещение и израстване.
    Днес по случай Деня на народните будители ръководството на Община Девин организира коктейл за всички пенсионирали се учители и дейци на културата от общината. Гайдари и танцьори към Общински детски комплекс поздравиха гостите с народни песни и танци. Тържеството уважиха секретарят на Община Девин Елка Станчева и председателят на Общински съвет Руси Чаушев, а от кметът на Община Девин имаше поздравителен адрес.


    Денят на народните будители избраха за първата си публична изява три от ученическите групи за извънкласни дейности в ОУ"Васил Левски" в Златоград. Проект „Твоят час"  се финансира по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж, а целта му е да мотивира децата да учат чрез различни дейности. Ученическите групи „Аз съм добър, ти си добър-превенция на агресията ”,  „Художествено слово”  и „Обичам българското и България” , заедно с родителите и   ръководителите им, стартираха проекта в старото килийно училище към църквата  "Успение на Пресвета Богородица" в Златоград, функционирало в периода около 1836г

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини