Плаващият дом от ново поколение

Изображение 1 от 4

    Само след броени дни, в началото на ноември, във Форт Лодърдейл, Флорида, по време на международното яхтено изложение ще бъде представена една уникална концепция – на плаващ „воден дом“, чиято идея според създателя ѝ се различава от всички показвани досега. Какво може да бъде по-романтично и вдъхновяващо от възможността да живеете върху самата вода, да се радвате на прекрасни гледки, тишина и… когато мястото ви омръзне, просто да се преместите?

    Авангардните морски жилища

    Базираната във Флорида американската компания Arkup придобива все по-голяма известност с представянето на проекта си за плаващ високотехнологичен дом. Той представлява нещо като къща яхта от клас „Лукс“. Благодарение на електродвигатели, захранвани от слънчеви батерии и хидравлични подпори, способни да стабилизират и „закотвят“ дома в определена позиция, той може да плава или пък да стои със седмици прикован към определено място с невероятна гледка. Последната ще ви бъде осигурена заради самия дизайн на дома – огромни прозорци, много светлина и комфорт, както и възможност за позициониране по желание.

    Плаващите домове са доста популярни в някои части по света – най-вече в Холандия, градовете от Западното крайбрежие на САЩ и Югоизточна Азия. Например в Камбоджа плаващи къщи се срещат доста често, но там по-скоро те са жилища на бедняци, като изобщо не можете да сравнявате бамбуковите колиби лодки с предложението на американската компания – разкошна вила яхта.

    Технологичните чудеса на архитектурата

    Концепцията на Arkup изглежда доста впечатляващо, особено ако имате пари да си позволите подобна играчка. Автономно захранваният с електричество двуетажен плаващ дом е с разгърната площ от над 400 квадратни метра, като може лесно да се закотвя в пристанища, да спира на бреговете на реки или езера. Когато е спрян на позиция, той може да разтегля своите телескопични хидравлични „крака“ и да захваща луксозното си обзавеждане на борда към дъното на водния басейн - на дълбочина до 6 метра.

    Луксозният дом е и съвсем екологично „самодостатъчен“ – като започнем от системата за събиране на дъждовна вода на покрива и завършим отново с покрива, който представлява покритие от слънчеви батерии с обща мощ от 30 киловата. Батериите зареждат литиево-йонни акумулатори с 1000 киловатчаса капацитет, съхраняващи енергията за по-нататъшното и използване.

    Ако случайно обаче сте позиционирали водния си дом на място, където не падат достатъчно дъждове, не се притеснявайте. Инсталираната на борда система за пречистване на вода може да работи и да произвежда необходимото ви количество ценна течност за пиене или къпане. Стига да не прекалявате с ваните, разбира се!

    Като всеки съвременен високотехнологичен дом и в този ще имате налични всички комфортни видове комуникации – 4G връзка, спътникова телевизия, Wi-Fi до всяка точка на дома. Според създателите си той е подходящ и може да се адаптира не само като жилищен дом или вила, но и като хотел, ресторант, тренировъчна зала, спа салон.

    Максималната скорост на придвижване на плаващия дом е 7 морски възела (13 км/ч), което позволява неговото преместване в момента, в който дадена позиция ви „писне“. Движението му е подсигурено от два електродвигателя и винтови перки с мощност от по 136 конски сили, които могат да го движат и завъртат на 360 градуса. Интересното е, че според разработчиците от Arkup този дом е способен да издържи на ураган от 4-та степен (пориви на вятъра до 250 км/ч!), което прави иначе крехко изглеждащия дом вероятно по-добре укрепен и безопасен от повечето къщи на сушата! А и не бива да подценявате факта, че една здраво захваната към дъното къща спира да се люлее и това предотвратява неприятните усещания, като морска болест.

    Arkup и традицията за живот по вълните

    Водният дом е концепция, която скоро ще види бял свят като реално произвеждащ се продукт благодарение на холандския архитект Николъс Деруин. Според него тази идея е по-различна от всяка друга на пазара, а придобилият опит като дизайнер на яхти европеец уверява инвеститорите на собствения си сайт, че реалният първи воден дом ще бъде представен на изложението за яхти в Маями през 2018 година.

    Според Деруин няколко основни идеи отличават неговото предложение от всяко друго досега. Първата е самата закотвяща система, която може напълно да стабилизира дома яхта. Така получавате едновременно маневреност и независимост, както и стабилност по желание. Втората отличителна черта е, че за разлика от традиционните яхти тази се задвижва от слънчеви батерии и безшумни електродвигатели, които са екологично чисти и независими от гориво за разлика от дизеловите. За да разработи и предложи в своя продукт такова задвижване, холандецът е провел сериозно проучване и доста разговори с производители, като BMW и Tesla, но в крайна сметка се е спрял на специализираните електрически системи от канадската компания Corvus, която прави двигатели за морски съдове. Ако батериите на къщата са напълно заредени, те са достатъчни да я придвижват до цели 550 километра в спокойни води (заливи, реки, канали или езера).

    Интересното е, че жителите на крайбрежни красиви зони като Флорида например нямат особено добро мнение за „плаващи домове“, особено появяващите се периодично през годините такива, приличащи на колиби, развалящи гледката и замърсяващи околната среда с дизеловите си двигатели и отпадъци. Предложението на Деруин обаче е коренно различно – не само заради своя външен вид, но и заради екологичността си. Затова холандецът се надява да спечели на своя страна богатите почитатели на този тип начин на живот. Или по-скоро на онези, които спокойно могат да се разделят с 2 - 3 милиона долара, каквато ще е цената на екзотичното му предложение

    Източник: hicomm.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини