Учени: Редовното пиене на чай предпазва от рак

Установено е, че промени в начина на живот могат да допринесат за предотвратяването на четири от десет случая на рак. Резултатите от няколко проучвания показват, че нещо съвсем простичко като пиенето на чай може да е от полза в борбата срещу злокачествените заболявания, пише в. "Дейли експрес".
Четири изследвания, едно от които публикувано в "European Journal of Clinical Nutrition", а останалите три в сп. "Oncotarget", показват, че редовната консумация на чай може да допринесе за предпазване от четири вида рак - на хранопровода, жлъчния тракт, дебелото черво и яйчниците, предаде БТА.
Експертите напомнят, че чаят е богат на редица съединения с мощни противоракови свойства.

Авторите на първото изследване са установили, че рискът от болест на хранопровода, която може да доведе до рак, може да намалее с 30 процента, ако се пие над една чаша чай дневно.
Резултатите от второ изследване показват, че рискът от развитие на рак на жлъчния тракт е с 34 процента по-нисък за хората, които редовно пият чай, отколкото за тези, които не консумират напитката.
"Рискът от злокачествено заболяване намалява с 4 процента с всяка изпита чаша чай, особено за жените", отбелязва д-р Катрин Худ, експерт от Tea Advisory Panel.
Трето изследване е установило, че за хората, които пият големи количества чай, рискът от рак на дебелото черво е със 7 процента по-нисък. Ефектът е особено изразен при жените и при любителите на зелен чай.
Четвъртото изследване показва, че рискът от рак на яйчниците е с 15 процента по-нисък за жените, които редовно пият чай.
Експертите напомнят, че за предпазване от злокачествени заболявания е важно също да се поддържа здравословно тегло, да се консумират между 5 и 8 порции плодове и зеленчуци дневно, да се увеличи приемът на фибри и да се правят редовни упражнения.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини