Свиленград, Хасково и Димитровград с пушачи на нелегални цигари над средното ниво за страната

12 от 20-те големи градове в България са с пушачи, които скътават по някой лев, като се снабдяват с цигари без бандерол, впреки че като цяло тенденцията е за намаляване на нерегламентираното потребление. Данните са обобщени от традиционното изследване на празните опаковки към второто тримесечие на годината. То показва, че делът на потребление на незаконни цигари в изследваните градове е 7%, което всъщност е рекорд до момента. Резултатите са съобщени от работна среща от петте компании от „Инициативата срещу незаконната търговия“ пред представители на правителството и правоприлагащите органи и вече са публикувани на сайта на Агенция „Митници“.

Според изследването, през второто тримесечие на 2017 г. делът на потреблениетo на цигари без български акцизен бандерол е с понижение с около 1% спрямо същия период на миналата година.
С това България се нарежда на 8-ма позиция сред всички държави-членки на ЕС.

В статистиката обаче, Хасково, Свиленград и Димитровград са в черния списък на градовете с най-висок процент на пушачите нарушители, които като брой са над средния от този в страната. В таблицата пограничния Свиленград е на първо място. Там делът на цигарите без бандерол се е увеличил. Ако през второто тримесечие на миналата година засечените от изследването кутии без бандерол са били 30.2%, то през същия период на тази година те са 44 %. Хасково е на трето място в тази таблица, въпреки понижението през раглеждания период, Димитровград е на осма позиция.

В други градове нивото на потребление на цигари без български бандерол остава ниско – Добрич, Шумен, Стара Загора, Варна, Плевен.

Компаниите от тютюневата индустрия подчертаха, че повече от 1/3 от цигарите, непредназначени за местния пазар са т. нар. „illicit whites“ – марки, които са създадени с цел единствено да се продават незаконно и нямат аналог на легалния пазар. За поредна година данните посочват този тип незаконни продукти като сериозен проблем.

За първи път бяха представени и данни от изследване на потреблението на нелегален нарязан тютюн. Според проучването, извършено през четвъртото тримесечие на 2016 г. в 15 държави в Европа, в България 74.6% от изпушения тютюн за ръчно свиване на цигари у нас не е обложен с данъци. Почти 100% от незаконния рязан тютюн, употребяван в България, е насипен, който се продава на килограм, опакован в пликове без етикет и извън законните места за продажба. Загубите за държавата в това изследване се оценява на приблизително на 124 млн. лева.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Т1
    т13
    0 0
    14:29, 28 сеп 2017
    №1 по корупция Свиленград-митничари,граничари,полицаи
Последни новини