Спецпрокуратурата обвини двама българи за участие в международна група за разпространение на фалшиви евро в ЕС

Съвместен екип от служители на ГДБОП, Бригадата за борба с банковите фалшификации към Националната банка на Испания и прокурори от българската Специализирана прокуратура неутрализира международна престъпна група за разпространение на фалшиви еврови банкноти на територията на ЕС.

По време на съвместната специализирана операция на 21 август, осъществена със съдействието на Европол и Евроджъст, в Испания са задържани 9 лица. В София и Пазарджик са заловени двама участници в групата, на които са повдигнати обвинения за участие в ОПГ и разпространение на неистински парични знаци. Установен е още един българин, участвал в престъпната структура, който е обявен за международно издирване.

На 21 август на Аерогара София е задържан Красимир Н. при опит да изнесе от страната фалшиви банкноти на стойност 20 000 евро. Той е осъждан за обсебване и притежание на незаконно оръжие. Днес, 24 август, по искане на прокурор от Специализирана прокуратура, Специализираният наказателен съд му наложи на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Другият обвинен за участие в групата – Александър Т., е с парична гаранция от 10 000 лева.

По време на операцията по задържането на участниците са претърсени четири адреса и един автомобил. В един от имотите са намерени и иззети около 100 000 лева в различна валута и огнестрелни оръжия. В автомобил са намерени марихуана и кокаин.

Съвместният екип за разследване на случая е създаден по споразумение между Прокуратурата на Република България и Инструкционен съд 2 в гр. Дения, Кралство Испания. Събраните в България доказателства ще бъдат изпратени в Испания, където ще се гледа делото срещу участниците в групата.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини