Станишев към Бузлуджа: БСП е единствената алтернатива

Порочният управленски модел продължава, единствено БСП може да изведе страната от безпътицата, заявява Станишев в приветствие към събора на БСП на Бузлуджа.

От все сърце поздравявам всички Вас за нашия най-голям събор – Бузлуджа! Всяка година тук се събираме десетки хиляди социалисти – стари и млади, студенти и земеделци, работници и служители.

По стръмните склонове се извиват колони от автобуси и коли. Всеки, който дори веднъж е стъпил в този ден на Историческа поляна, за цял живот помни емоцията на празника, на радостта и надеждата, зареждащи всяко сърце!

Вече десетилетия нашите опоненти недоумяват – кой с ирония, кой със завист или страх, коя сила задвижва този огромен поток от хора да се събират тук.

А тайната е много проста – това е вярата в една идея – древна и вечно млада – и копнежът да усетиш, че много други наши сънародници я споделят! Няма по-силна и по-вдъхновяваща идея от тази да живеем в общество справедливо, солидарно и равноправно. Което дава шанс за добро образование за децата и младите, достъпно здравеопазване, пълноценен и достойно заплатен труд за активното поколение, спокойни старини за възрастните! 

Няма по-справедлив гняв от породения от бедността и унижението на хората, от погазването на техните права! Това са ценностите, давали кураж на нашите предци, които и днес са сърцето на лявата идея.

Затова идваме на Бузлуджа, оставяйки зад нас ежедневни проблеми, разочарования и обиди. Тук сме една вечно жива общност от леви съмишленици.Тук се зареждаме с борбеност и надежда.

Всяка Бузлуджа е различна – събираме се да споделим наши победи, да се изправим след поражения, да отправим на висок глас нашето послание по най-трептящите проблеми на България. 

Порочният модел на управление продължава

Днес страната ни е изпаднала в униние и безпътица, а хората са смазани от тежестта на битовите проблеми на всяко семейство. Най-лошото е, че не се вижда посоката.

Убеден съм, че само четири месеца след изборите мнозинството българи вече осъзнават, че управляващата коалиция между ГЕРБ и националисти може да произведе само повече от порочния и провален модел, налаган от 2009 г. насам:

• Разгул на олигархията, трупаща огромни богатства чрез близост с властта, нагласени обществени поръчки и все по-голямата концентрация на икономическа и политическа власт.

• Нови и нови опити да се отнемат социални права – ту поискат отнемане на клас за работещите, ту посегнат към пенсиите на хората с увреждания.

• Произвол и смазване на дребните и средни предприемачи. Нарицателната "суджукова афера" или безобразията в НДК са нагледни, но далеч не единствени примери на този модел, който се гради на злоупотреби и некомпетентност, на партиен феодализъм и арогантност.

• Животът от скандал до скандал, като всеки следващ потулва предишния, създават в обществото усещане за безнаказаност на властта и отчаяние от несправеливостта.

Получихме ''стабилността", която ни обещаваха и никой не трябва да се изненадва от усещането за повтарящ се сериал на абсурда.

БСП показа категорична опозиционност и хъс за победа

Нашата партия има с какво да се гордее за изминалата година – победата на президентските избори, значителното разширяване на парламентарната подкрепа, ясната и категорична опозиционност в това Народно събрание.

Показахме енергия и хъс за битка. Но нуждите на хората и държавата в това трудно и застинало време ни натоварват с нова отговорност – да изработим и представим солиден, амбициозен и реалистичен план за бъдещето на България – такава, каквато искаме да я видим – просперираща, справедлива и солидарна! 

Това е най-важната задача пред БСП и единствена възможност да ни припознаят като истинска алтернатива на статуквото! Това ще изисква много усилия – интелектуални, политически и организационни.

Инициативата за разговора за бъдещето принадлежи на нас. Само ние можем да предложим план и решения Единствено БСП може да намери решения на реалните и все по-крещящи проблеми на България.

Единствено БСП може да предложи план за ускорено развитие и модернизация на икономиката и държавата, за възстановяване на чувството за справедливост и общност, в която никой не е изоставен.

Инициативата за този разговор за бъдещето принадлежи на нас! Правили сме го неведнъж в дългата ни история. Вярвам, че и днес можем да намерим не само сили, но и упоритост, откритост и последователност да го направим. Това е историческа отговорност на левицата сега! Ако не сме способни да я осъществим, ще се появи пореден популистки "проект" да яхне недоволството на хората.

БСП да бъде изразител на проевропейската позиция на България

Като лидер на европейските социалисти, искам да видя моята партия да играе още по-активна и градивна роля в общите ни усилия да променим към по-добро най-смелия и красив проект на миналия век – обединен съюз на европейските народи, които споделят общи ценности на мир, демокрация, дълбоко и равноправно сътрудничество и исторически оптимизъм. 

БСП е партията, която успешно доведе страната ни до пълноправно членство в Европейския съюз и днес трябва да е водеща в начертаване на нова визия за успешна и достойна България в променяща се Европа! 

Европейският съюз преживява историческа криза на неолибералния модел, който го отдалечи от хората и превърна в инструмент на икономически интереси, за които пазарът е по-важен от обществото.

Това трябва да се промени! Но не чрез затваряне в националните граници, които няма да спасят никой от глобалните проблеми като бедност, неравенство, бежанци и миграционни вълни, тероризъм и фундаментализъм, а чрез вдъхване на нова енергия в ценностите на демокрацията, солидарността и мирното устойчиво развитие за всички страни от ЕС и неговите съседи. 

Единството на левите и прогресивни сили може да върне ЕС на хората

Тази амбиция е трудна за постигане. За да стане реалност, всички леви и прогресивни сили трябва да са заедно – да градят мостове помежду си, да формират общо поле на политики и действия.

Нито една партия, колкото и силна да е национално, няма да може сама да промени цяла Европа. Само единни можем да пренапишем правилата на Европейския съюз, така че да служи на народите, а не на могъщите корпорации! Задачите ни са тежки, за мнозина изглеждат дори невъзможни.

Но никога не бива да забравяме, че нашето движение по природа е заредено с надежда, оптимизъм и вяра! А вярата ни "е бронирана здраво в гърдите" и "бронебойни патрони за нея няма открити!", казва в заключение президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини