Компания имплантира чипове на служителите си

Всички сме чували, че роботите ще превземат работните ни места, но може би съществува начин да предотвратим това безрадостно бъдеще, като се превърнем в киборги.

Компания от Уисконсин стана първата в САЩ, имплантирала чипове на служителите си. Очаква се други 50 души от персонала да бъдат доброволно чипирани следващата седмица.

Инициативата, която няма задължителен характер за служителите на Three Square Market, предвижда имплантиране на чипове за радиочестотна идентификация в ръцете на персонала – между палеца и показалеца.

След имплантиране на големия колкото оризово зърно чип, служителите ще имат възможност да извършават рутинни офис задачи с едно движение на ръката.

Технологията за радиочестотна идентификация ще управлява всичко – от покупките в офиса, до отваряне на врати, използването на копирна машина, влизането на служителите във фирмената система, разкодирани на телефони, споделяне на визитни картички, съхранение на медицинска/здравна информация, ще се използва и за плащане чрез терминали за радиочестотна идентификация.

Чиповете са подобни на тези използвани понастоящем в кредитните карти, мобилните разплащателни системи и маркировките за животни.

Същия вид човешки импланти попаднаха в новините по-рано през годината, когато бяха представени на служителите на швеската компания Epicenter.

Когато персоналът на Three Square Market бил информиран за програмата, той реагирал със смесица от неохота и въодушевление. В крайна сметка над половината от 85-те служители се съгласили да участват.

Разходите за имплантите са 300 долара на човек. Компанията твърди, че инвестицията се отплаща, като най-облагодетелствани ще са самите служители – на тях вече няма да им се налага да носят ключове, идентификационни карти или смартфони за идентификация в други системи.

От гледна точка на сигурността и страховете на хората, че работодателят им би могъл да следи движенията им, изпълнителния директор на Three Square Market Тод Уестбай обяснява, че чиповете нямат GPS компонент и са защитени от хакерство, защото са криптирани като кредитните карти.

За да демонстрира сигурността на технологията Уестбай обяснява, че на съпругата и децата му също ще бъдат имплантирани чипове следващата седмица.

Ако служителите на компанията по-късно променят решението си, имплантите ще бъдат отстранени, това обаче може да не се окаже достатъчно за разсейване на тревогите, касаещи сигурността.

Макар чипът да не може да проследи местоположението на работниците, той предоствя на работодателя огромно количество информация за дейността на служителя – колко често почива или използва тоалетна, каква храна си купува и други подобни.

Сама по себе си тази информация може да изглежда безобидна, но е възможно предаването и на работодателя да причини известни проблеми някой ден – да не споменаваме как проблемите с неприкосновеността на личния живот ще се увеличат с развитието на технологията.

“Множество неща се правят с най-добри намерения, но понякога намеренията се променят”, казва основателят на CyberScout Адам Левин.

“Оцелели сме години наред като вид без да се налага да ни имплантират чипове, има ли някаква конкретна причина това да се прави сега ? ...Всеки трябва да реши за себе си, от каква част от личната си неприкосновеност и безопасност е готов да се откаже в името на удобството”, допълва той.

Източник: sciencealert.com
 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще бъде сравнително добър, но в случай че съумеете да не изразходвате енергията си за незначителни неща. Възможно е да чуете новина, която ще ви накара да се почувствате добре. Вечерта се заемете с нещо, което ще ви раздвижи.
08 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През по-голямата част от деня ще се занимавате със съществени неща, такива, с които да подобрите живота си. Деловите ви начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите. Подписаните споразумения ще ви осигурят добри печалби за в бъдеще.
08 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
08 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате планове, които ще подтикнат към конкретни действия. При някои от вас те ще са насочени в професионалната сфера, други ще търсят подходящи партньори или нова работа. Във всички случаи няма да ви бъде непосилно трудно, подготвени сте за по-сложни ситуации. Най-важно е да запазите присъствие на духа и в спокойна обстановка да вземате решенията си.
08 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате планове за разширяване на дейността си, но е по-добре да ги оставите за по-късен етап. Бъдете търпеливи, ще дойде и вашето време. Концентрирайте се върху друго, също интересно занимание. Подготвени сте и бихте могли да се разгърнете пълноценно на това ви поприще. Материални придобивки.
08 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
08 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
08 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отх-върляте задачите си. Финансовите ви възможности ще по-раснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
08 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не прекалявайте в старанието си да обяснявате на околните личните си проблеми. Каквито и да са те, всеки има нужда от малко спокойствие. Още повече, че повечето от вашите са въображаеми, затова не се учудвайте, ако не ви разбират. Можете да си бъдете взаимно полезни с човек, който е близък до вас, но с активни действия.
08 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Делови разговори и нова информация по развитието на конкретни проекти ще повишат интереса ви към тях. Занимаващите се с бизнес ще постигнат споразумение, с което ще ускорят финансова сделка или придвижат напред друга договореност. Дайте подкрепата си за някой, чиито проблем е от областта, в която сте силни.
08 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите сили и ще се измъкнете от една ситуация, като направите правилния избор. Отдайте заслуженото и на хората, които ви подкрепят и насърчават. Ако желаете да запазите вниманието на човека до себе си му покажете, че го уважавате и цените. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си.
08 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Гледайте на промените, като на добра възможност да се справите със затрудненията си. Правете го за доброто на всички онези, които обичате. С позитивното си присъствие ще подобрите климата в семейството. Не обвързаните ще постигнат съгласие с партньора си и ще направят сериозна крачка към общото си бъдеще.
08 юли 2020
Последни новини