Над 11 000 сигнали за деца в риск от началото на годината

424 щатни служители на дирекциите за социално подпомагане разглеждат над 11 000 сигнали за деца в риск. Сигналите са за 2017 и са в различни направления. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема: "Родителите-конфликтите-агресията и закрилата на децата", организирана в сградата на парламента.

Общият брой на сигналите за дете в риск, поради родителски конфликт за 2017 г. е 1026. От тях по 289 е отворена работа по случай с мярка за закрила в семейна среда и основно чрез насочване за ползване на социални услуги. Само 8 случая са с мярка за закрила: "настаняване в семейството на близки и роднини".

От тези 1026 сигнала по 59 работата е приключена на ниво сигнал поради липса на риск. 678 са сигналите, по които не е отворен случай, но се наблюдават от органа за закрила на детето на местно ниво.

По случаите на родителски конфликти и въвлечени в тях деца, въпреки активната работа на отделите за закрила на детето се разглеждат за повече от 5-6 години, заявиха участниците в конференцията.

Общо 23 са издадените заповеди за насочване към социални услуги. За общо 22 случая е сигнализирана прокуратурата, по 26 случая е приложен Координационен механизъм за взаимодействие по случаи на деца, жертва на насилие или в риск от насилие.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини