Службите погват богаташите. Преглед на националния печат

„Сега": Кабинетът оцеля за седми път
Правителството оцеля след седмия вот на недоверие със 85 гласа „за", 148 „против" и нито един „въздържал се". Опозицията внесе искането си заради провала в цялостната му политиката.
Рекордни девет часа продължиха дебатите вчера в парламента по седмото искане на опозицията за оставка на правителството.

„Дума": Проверяват имоти за над 500 000 лв.
Имоти на стойност над 500 хиляди лева ще бъдат проверявани по отношение на това как са придобити от своите собственици. Това съобщи вчера след заседание на правителството министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова-Паси. Според нея следващият доклад на ЕК, който ще бъде в края на юли, ще е истински важен за България. Не казвам важен за правителството, защото тогава може да има и ново правителство, каза тя. След него ще стане ясно дали ще има предпазна клауза на страната ни или позитивна оценка за напредък.
Основните служби, които ще проверяват, са ДАНС, прокуратурата и МВР и НАП, обясни министърът. Проверката засяга закупуването на имоти през 2008 година. Това е една от мерките, включени в приетия график на неотложните мерки и действия, които попълват плана за действие, по показателите за напредък в областта на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност.

„Труд": Македонски владика ще вади костите на български бойци
Всички кости на български офицери и войници във военни гробища и братски могили в Македония да бъдат препогребани и събрани в обща костница, върху която да стои македонски паметник с надпис: "В памет на насилствено мобилизираните македонски войници в Българската армия през 1915 г.-1918 г. и 1941 г.-1944 г." Такава директива е спуснал владиката на Преспанско-Пелагонийската епархия Петър до епархийските свещеници в Битолска област, съобщи вчера агенция "Фокус".
Първата част на замисъла вече била осъществена. На поповете в Битолско е разпоредено да "опишат и изучат" всички офицерски и войнишки гробове както на територията на църковните имоти, така и в селските мери и землища.

„Стандарт": САЩ ни натискат да смачкаме корупцията
Законите срещу корупцията в България не работят. Това пише в годишния доклад за правата на човека на Държавния департамент на САЩ, който беше публикуван вчера. Според документа българското правителство не преследва настъпателно организираната престъпност и корупцията. Официални представители често пъти участват в корупционни практики безнаказано, пише още в годишния доклад.
От САЩ ни кастрят заради липсата на напредък по делата за убития писател Георги Стоев и пребития журналист Огнян Стефанов. Държавният департамент припомня също така, че България си остава една от отправните точки за трафик на хора. Като ключови дела се цитират това срещу групата Николов - Стойков и Мариус Цаков.

„Новинар": Топалов смачка Камски, да се готви Ананд
Българинът Веселин Топалов ще спори за втори път за световната шахматна корона, след като днес спечели претендентския мач в София срещу американеца Гата Камски с 4,5:2,5 точки. През август той ще се изправи срещу шампиона Вишванатан Ананд (Индия). Русенецът приключи предсрочно битката в столицата, след като в 7-ата партия, в която заложи на френска защита в дебюта, отказа съперника си на 45-ия ход и стигна до необходимия сбор за краен успех.
Минути преди началото на оказалата се последна среща обаче Гата Камски отново се опита да разконцентрира Топалов, като изведнъж се сети, че осветлението в залата е много ярко и не му харесва. Преди протестът да прерасне в скандал обаче, се намесиха двамата рефери на двубоя, които отсъдиха, че всичко е наред и партията може да започне.

„24 Часа": GLOBUL замлъкна за 2 часа

Поне един час вчера абонатите на GLOBUL останаха без връзка и не можеха да използват мобилните си телефони. Системата на оператора се срина вчера към 15 часа.
Причината е техническа повреда - прекъсване на оптичен кабел на трудно достъпно място, поради което трябвало и повече време за отстраняването й, обясниха от компанията. Според официалното й съобщение към 16,30 часа връзката е била възстановена.
Читателите обаче се обадиха в редакцията, че поне до 17 часа е било затруднено свързването с номер на GLOBUL. От там вчера се извиниха за затрудненията.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини