Радев: Договорът с Полша е катастрофа на Ненчев

Започна разпитът на президента Румен Радев, който е призован като свидетел по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев.

На влизане в съдебната зала Радев заяви отново, че Николай Ненчев е катастрофирал с договора с Полша за ремонта на изтребителите МиГ-29.

Припомняме, процесът срещу Ненчев се гледа в Софийския градски съд. Той тръгна в края на месец февруари, като се очаква по него да бъдат разпитани поне 23-ма свидетели. Според прокуратурата от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г. като министър Ненчев не бил изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС.

Обвинението твърди, че в нарушение на военния закон Ненчев не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонта на изтребителите и доставката на резервни части, като по точи начин не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолетите за изтребителната авиация на ВВС.

Президентът трябва да свидетелства какво знае от времето, по което беше командващ на Военновъздушните сили (ВВС).

По думите на президента Радев действията на Ненчев са безхаберие и невежество.

Държавният глава каза още, че подкрепя действията на прокуратурата.

Относно вчерашната среща на президента с Бойко Борисов, Радев посочи пред журналистите, че целта ѝ е била да се предотврати войната между институциите.

Днешното заседание по делото започна с показанията на Румен Радев, но при закрити врата.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини