Бактерии в небето ще предизвикват дъждове

Микробите са навсякъде – в червата, по кожата, дори в небето. Освен водната пара и частиците, облаците съдържат и живи бактерии. А някои въздушни видове притежават свръхспособности. Те могат да накарат водата да замръзне, което на свой ред кара небесата да се отворят. Когато замръзнали гранули се образуват около частици прах, минерали и миниатюрни организми те падат надолу, разтопявайки се по пътя си, за да се превърнат в дъждовни капки или снежинки. Това означава, че миниатюрните форми на живот също могат да станат причина за падането на дъждове – въпросът е до каква степен.


“Ако наситите облак с тези микроби, той ще даде началото на процес водещ до валеж”, казва Брент Кристнер от Университета във Флорида. “Неизвестното в случая е достатъчна ли е числеността на бактериите за целта?

Кристнер и други учени изпращат водни балони и самолети, които трябва да вземат проби, с чиято помощ да се опитат да отговорят на въпроса и да хвърлят светлина върху поведението на малките небесни обитатели. Възможно е те да използват облаците за придвижване на далечни разстояния преди да паднат като дъжд върху нови местообитания.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини