Китай строи най-голямата в света плаваща слънчева електроцентрала

В Китай започна строителството на най-голямата в света плаваща слънчева електроцентрала. В момента тя включва 166 000 слънчеви панели, поставени на свързани един с друг плаващи понтони. Засега сумарната мощност е 40 мегавата, а през септември тази година ще нарасне до 150 мегавата.

Слънчевата електроцентрала, изграждана от Sungrow се намира в района на град Хуайнан (Huainan), и е разположена на повърхността на изкуствено езеро, образувано в резултат на пропадане на земята на мястото на стара въглена мина, което не е подходящо за нещо друго.

Това не е единствената плаваща централа от подобен тип. Подобни проекти са вече реализирани или сега се реализират в Япония, Великобритания и Израел. 

Плаващите слънчеви електроцентрали имат ефективност, с 5-10% по-висока от тези на повърхността на Земята, поради отражението на слънчевите лъчи от водата. И още, водата която се изпарява от повърхността на водоема, допълнително охлажда фотоволтаичните компоненти и те работят по-ефективно.

Мащабният проект е реализиран от китайската компания Sungrow, която е вторият в света производител на фотоволтаични елементи на слънчевите батерии и инверторите за тях.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ва
  Валери Филипов
  1 0
  17:17, 19 юни 2017
  За Китай, за енергетиката и за Бойката

  Китай строи най-голямата в света плаваща слънчева електроцентрала.
  За сега сумарната мощност е 40 мегавата, а през септември тази година ще нарасне до 150 мегавата.
  Ама Китай е толкова далече от Българската действителност, защото : Ние дадохме 2 млд. лева за саниране на жилищни блокове, вместо тия пари да ги вложим в строителството на АЕЦ Белене. След 20-30 г в следствие на некачествено строителство и „силни ветрове” стериопора ще има нужда от ремонти, ако не е паднал..Но ние ще купуваме ток, вместо да продаваме от както е от 1966 г. Ще купуваме от Турция – и ток и газ! И защото вече няма да ни дават да правим ток и от въглища, между другото в ТЕЦ-овете на Марица Изток построени по Руски проекти и с руски котли,турбини, генератори, трансформатори и т.д, вече ще са забранени заради екологични причини – нещо което се знаеше още от времето на Кунева и златните и години като комисар и чл. на борда на директорите на БНП Париба Франция.
  Та до като разни конгресмени разпореждат на нашите министри, Орбан си отстоява интересите на Унгария, гони Сорос и строи АЕЦ. Турция строи АЕЦ и Турски поток,който ще транспортира газа до Европа през Гърция!!! Не може през България, но може през Гърция!!!! Е ние правим „политически совалки” по Анкара, мигаме на парцали по химерни енергийни и Азерски проекти…! А, бе не сме сгадани само под мишниците, както казваше един мой шофьор на пожарен автомобил ЗИЛ 130 – Бай Жеко от с. Крум. На много пожари ме е закарал да гасим и на много ме е научил в живота. Повече от полковниците, които са ме учили по казармите на соца. Между другото с ББ едни полковници са ни учили. Но мисля, че по различен начин сме ги разбирали с Бойката.

Хороскоп за 30.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
30 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
30 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
30 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
30 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
30 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
30 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
30 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
30 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
30 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
30 сеп 2020

Случаен виц

Последни новини