Китай строи най-голямата в света плаваща слънчева електроцентрала

В Китай започна строителството на най-голямата в света плаваща слънчева електроцентрала. В момента тя включва 166 000 слънчеви панели, поставени на свързани един с друг плаващи понтони. Засега сумарната мощност е 40 мегавата, а през септември тази година ще нарасне до 150 мегавата.

Слънчевата електроцентрала, изграждана от Sungrow се намира в района на град Хуайнан (Huainan), и е разположена на повърхността на изкуствено езеро, образувано в резултат на пропадане на земята на мястото на стара въглена мина, което не е подходящо за нещо друго.

Това не е единствената плаваща централа от подобен тип. Подобни проекти са вече реализирани или сега се реализират в Япония, Великобритания и Израел. 

Плаващите слънчеви електроцентрали имат ефективност, с 5-10% по-висока от тези на повърхността на Земята, поради отражението на слънчевите лъчи от водата. И още, водата която се изпарява от повърхността на водоема, допълнително охлажда фотоволтаичните компоненти и те работят по-ефективно.

Мащабният проект е реализиран от китайската компания Sungrow, която е вторият в света производител на фотоволтаични елементи на слънчевите батерии и инверторите за тях.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ва
  Валери Филипов
  1 0
  17:17, 19 юни 2017
  За Китай, за енергетиката и за Бойката

  Китай строи най-голямата в света плаваща слънчева електроцентрала.
  За сега сумарната мощност е 40 мегавата, а през септември тази година ще нарасне до 150 мегавата.
  Ама Китай е толкова далече от Българската действителност, защото : Ние дадохме 2 млд. лева за саниране на жилищни блокове, вместо тия пари да ги вложим в строителството на АЕЦ Белене. След 20-30 г в следствие на некачествено строителство и „силни ветрове” стериопора ще има нужда от ремонти, ако не е паднал..Но ние ще купуваме ток, вместо да продаваме от както е от 1966 г. Ще купуваме от Турция – и ток и газ! И защото вече няма да ни дават да правим ток и от въглища, между другото в ТЕЦ-овете на Марица Изток построени по Руски проекти и с руски котли,турбини, генератори, трансформатори и т.д, вече ще са забранени заради екологични причини – нещо което се знаеше още от времето на Кунева и златните и години като комисар и чл. на борда на директорите на БНП Париба Франция.
  Та до като разни конгресмени разпореждат на нашите министри, Орбан си отстоява интересите на Унгария, гони Сорос и строи АЕЦ. Турция строи АЕЦ и Турски поток,който ще транспортира газа до Европа през Гърция!!! Не може през България, но може през Гърция!!!! Е ние правим „политически совалки” по Анкара, мигаме на парцали по химерни енергийни и Азерски проекти…! А, бе не сме сгадани само под мишниците, както казваше един мой шофьор на пожарен автомобил ЗИЛ 130 – Бай Жеко от с. Крум. На много пожари ме е закарал да гасим и на много ме е научил в живота. Повече от полковниците, които са ме учили по казармите на соца. Между другото с ББ едни полковници са ни учили. Но мисля, че по различен начин сме ги разбирали с Бойката.

Хороскоп за 19.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделяйте притесненията си и търсете мнението на специалисти, така ще ви бъде по-лесно да намерите решението, което търсите, ще ви спести време и ще съберете повече опит. Отегчението ви от някого или нещо ще отстъпи място на приятна изненада. Идеите и предложенията ви ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете.
19 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески импулс ще търсите нови пътища за развитие на уменията си. Възможно е да срещнете известно подозрение или безразличие към работата си, но продължете да работите. Сигурно е, че ще бъдете обградени с вниманието и любовта на човека, който ви разбира и споделя интересите ви.
19 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
19 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Промените ще навлязат по-осезателно в живота ви, но за добро. Целите, които си поставяте подхранват духа ви и дават сили да се справите с предизвикателствата по пътя. Наясно сте, че трудности ще има, но и кой може да ви възпре. Придобивка за дома или лично за вас ще подобри настроението ви.
19 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате искреното желание да доведете до край започнато начинание, но независещи от вас пречки ви спъват. Разумно бихте постъпили, ако за момента заемете изчаквателна позиция и не насилвате нещата. Във ваш интерес е да се приготвите за нова атака, а не да мислите за поражение. Имате подкрепата на любимите си хора, по-добре ще е ако се вслушвате в техните съвети.
19 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Интересни събития, които няма да ви оставят да скучаете. Идеите ви за бъдещото развитие на фирмата, в която работите са напълно осъществими и биха затвърдили позициите и на пазара. Авторитета ви също нараства и претенциите ви за по-високо възнаграждение биха били напълно основателни.
19 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
19 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нуждаете се от време за да осмислите положението. Стремежът ви към ценен и желан от вас човек скоро ще бъде задоволен. Ще се справите с бариерите, които съществуват пред вас и по отношение на намеренията ви. Самотата не е добър спътник и не се изолирайте сами. По-лесно ще ви бъде, ако до себе си имате човек, на чието рамо да се опрете.
19 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В работата си днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена към служебните ангажименти и вечерта основателно може да се поздравите за свършеното. Отношението на любимия човек ще направи удовлетворението ви пълно.
19 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще посветят деня си на професионални ангажименти, които могат да улеснят работата ви за в бъдеще. Естествено не пренебрегвайте желанията на най-близките си хора и се постарайте да им доставите удоволствие. Ще останете доволни от отношението им и едва ли ще съжалявате за избора си.
19 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Наясно сте точно какво трябва да свършите днес и едва ли нещо ще е в състояние да ви попречи. Имате достатъчно търпение и бавно и методично ще осъществявате целите си. Благодарение на което успехът няма да ви подмине, а нещо повече. Очаквайте скорошно стабилизиране на финансовото състояние, което ще ви даде основа за размисъл за подходящо капиталовложение.
19 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес настроенията ви се променят доста лесно, затова се постарайте да си осигурите по-голяма емоционална стабилност, която много ще ви помогне в работата ви. Този ден ще ви предложи немалко изненади, на които трябва да издържите.
19 фев 2020
Последни новини