Турция отнема гражданството на Гюлен и още 129 "бегълци", ако не се завърнат

Турция обяви, че живеещият в изгнание в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото тя обвинява за организатор на неуспешния преврат през миналата година, и десетки други ще загубят турското си гражданство, ако не се завърнат на турска територия в рамките на три месеца, съобщава "Франс прес".

Общо 130 души ще бъдат засегнати от тази стъпка, предупредиха от турското вътрешно министерство, добавяйки, че тримесечният срок започва от днес.

Правителството твърди, че неуспешният пуч, целящ да свали от власт президента Реджеп Тайип Ердоган, е бил оркестриран от ръководеното от Гюлен ислямско движение, който отхвърля обвиненията.

В списъка са включени и двама депутати от прокюрдската Демократична партия на народите.

Вътрешното министерство уточни, че в списъка са включени хора, които се разследват от прокуратурата и чието местонахождение не е известно.

Над 100 хил. държавни служители бяха уволнени или отстранени от длъжност по време на извънредното положение, наложено няколко дни след осуетения пуч, като то беше удължавано три пъти досега.

Правозащитници разкритикуваха огромните репресии, като подчертаха, че те са се разпрострели далеч отвъд заподозрените за преврата и са насочени към противници на Ердоган.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини