Нивото на заплаха във Великобритания остава ”сериозно”

Нивото на заплаха от тероризъм във Великобритания ще остане "сериозно", след като екстремисти убиха седем и раниха 48 души в събота в Лондоk.

Това заяви премиерът Тереза Мей, цитирана от Ройтерс и БТА.

"Това означава, че е много вероятно да бъде извършена терористична атака", каза тя пред Би Би Си след заседание на правителствения кризисен комитет. 

"Стана ясно, за съжаление, че жертвите са от няколко националности. Това бе атака срещу Лондон и Обединеното кралство, но също така и атака срещу свободния свят", каза Мей. 

Районът около Лондонския мост, където в нощта срещу 4 юни бе извършен атентата, вече не е отцепен. Полицейските заграждения бяха премахнати по-рано от планираното, се казва в съобщение на транспортното управление на града.

Така на железопътната гара "Лондонски мост" - четвъртата по натовареност в Обединеното кралство - са отворени всички входове и изходи, в това число и столичното метро. 

Трите нападения, извършени от ислямисти във Великобритания през последните три месеца, са организирани вътре в страната, а не зад граница, заяви шефката на лондонската полиция Кресида Дик в ефира на радио Би Би Си, цитирана от световните агенции.

"Мисля, че всички нападения в последно време имат вътрешен център на тежестта", каза Дик.

Бритпоп класиката "Don't Look Back In Anger" на групата "Оейзис" се превърна в нещо като химн срещу терора във Великобритания през последните две седмици. Написана от Ноел Галахър, песента бе изпълнена от Ариана Гранде и групата "Колдплей" на вчерашния благотворителен концерт за жертвите на нападението в Манчестър, при което преди дни загинаха 22 души.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини