Зигмар Габриел очаква нови преговори за Украйна

Германският външен министър Зигмар Габриел изрази надежда за нови преговори на най-високо ниво за уреждане на украинския конфликт на среща с Владимир Путин.

"Имаме надежда, че това ще продължи в нормандски формат на ниво държавни глави и ръководители на правителства", каза Габриел в Санкт Петербург. 

Германия и Франция се опитват да посредничат между Украйна и Русия в т.нар. нормандски формат, но засега усилията нямат особен успех. 

Путин прие снощи Габриел и бившия германски канцлер Герхард Шрьодер на вечеря в резиденцията си край Санкт Петербург на Балтийско море. 

Преди това той проведе частни разговори с германския външен министър за украинската криза и други въпроси. 

Шрьодер, който е добър приятел на Путин, работеше в близко сътрудничество с руския президент по време на своето канцлерство между 1998 и 2005 г., а в момента оглавява надзорния съвет на консорциума на газопровода "Северен поток" и борда на директорите на "Северен поток 2", в който руската компания "Газпром" формално е единственият акционер. 

Решението на САЩ да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата също беше засегнато в разговора на Габриел с Путин. 

Външният министър даде да се разбере, че германското министерство на околната среда се е споразумяло за по-силно сътрудничество с Русия в областта на климатичните промени. 

"Твърдо съм убеден, че подобни споразумения между екологичния сектор на Русия и германското министерство на околната среда гарантират одобрението на руския президент", каза Габриел, говорейки за позицията на Путин по въпроса.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини