Ще дават инвалидни пенсии само при тежки увреждания

Изображение 1 от 2

    Предложили сме законопроект за засилване на контрола и промяна на нормативната уредба, с която работят лекарите от ТЕЛК.

    Това обяви пред БНР д-р Боряна Холевич, председател на ТЕЛК - София. С предлаганите промени разполагат ГЕРБ и БСП, а от седмица – и омбудсманът.

    В програмата на правителството е предвидено преразглеждане на инвалидните пенсии и ТЕЛК-ове издадени преди 2010 г.

    Експертите предлагат промяна на наредбата за експертиза - премахването на заболявания, които практически не инвалидизират и покачване на процентите за тежки, сериозни увреждания.

    Според д-р Холевич, поетапно, при преосвидетелстване на пациентите новите положения могат да се отнесат и към вече получаващите инвалидна пенсия, за да се възстанови справедливостта.

    Необходим е закон за личната помощ за хора с тежки увреждания, категорична бе д-р Холевич, визирайки децата с увреждания, когато навършат 18 години:

    Какво става? Геноцид става. Майката няма как да работи, в повечето случаи бащата е абдикирал и тя и болното й дете трябва да живеят с малко над 200 лева, каза експертът.

    Интеграцията на хората с увреждания и даването им на право да работят не им отнема правото им на инвалидна пенсия, уточни Холевич в коментар по тезата, че хората с увреждания се нуждаят от по-добра оценка на остатъчната им работоспособност. Много ни притеснява умишлено насажданото мнение, че едва ли не инвалидните пенсии са огромната дупка в бюджета и чрез нея се източват страшно много пари, а това е лъжа. В страната с най-висока смъртност в Европа се оказва, че броят на хората с увреждания е най-нисък, каза още Боряна Холевич.

    Необходими са законодателни промени, които да се случат много спешно – законът за здравето, наредбата за експертиза и още два-три нормативни документа, което би могло да се случи в рамките на два-три месеца, потвърди и Султанка Петрова, заместник-министър на социалната политика.

    Тя посочи, че така наречената ревизия на издадените вече решения от ТЕЛК-овете може да върви паралелно със законодателните промени. Не може през ден, през два да има протести, днешният протест е съвсем логичен. Трябва да се работи в посока социални услуги за родителите на деца с увреждания, допълни Султанка Петрова.

    След срещата си с неправителствени организации на хората с увреждания Султанка Петрова обобщи, че те имат изключително добър поглед върху реформите в системата на ТЕЛК.

    Хората искат справедливост, прозрачност, да се случи най-после този регистър на хората с увреждания, искат независим контрол върху правните актове. Постави се акцент върху индивидуалната оценка и тук не става въпрос само за децата, а и за родителите, които отглеждат деца над 18 години. Хората искат достъп до освидетелстване. Голяма част от хората в малките населени места просто не стигат до тези комисии, обясни Петрова. 

    Източник: БНР

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      By
      bydlo
      2 0
      12:21, 17 май 2017
      " л. 73. (4) Когато видът и степента на увреждане са определени за пожизнен срок, максималният срок за отпускане на пенсия за инвалидност е 5 години. "
      Из проект за Изменение на КСО по време на 1-ят мандат на ГЕРБ

      "...преразглеждане на инвалидните пенсии и ТЕЛК-ове издадени преди 2010 г."
      проект по време на 3-ят мандат на ГЕРБ

      "...Гнадентод..."
      проект по време на 999-ят мандат на ГЕРБ
    Последни новини