Кой е 22-годишният хакер, който случайно спря глобалния вирус WannaCry?

22-годишният Маркъс Хъчинс от югозападна Англия дори не е стъпвал в университет, но преди броени дни успя да спре разпространението на поразилия хиляди компютри по целия свят вирус WannaCry. "Гардиън" разказва как британецът е съумял да се противопостави на глобалната заплаха, да я спре за около 8 британски паунда или 18 лева и как успехът му го извадил от анонимността. 

В събота Хъчинс, който работи от дома си за компания за киберсигурност в Лос Анджелис, почти неволно открива как да спре разпространението на злонамерения файл, заключващ достъпа до компютрите и искащ 300-600 долара за възстановяването му.

Програмистът и блогър, създател на сайта MalwareTech, започва работата си в бизнеса с киберсигурност веднага след гимназията именно заради блога си и уменията си за писане на софтуер. Но преди "петте минути слава", както казва той, нито приятелите му са знаели за онлайн заниманията му, нито останалите хора са били наясно със самоличността му. Това се променя след като WannaCry се разпространи по света. 

"Бях на обяд с приятел, прибрах към 15 часа и видях наплив от новини, че Националната здравна служба (NHS) и различни британски институции са поразени", обяснява Хъчинс за миналия петък, когато вирусът се появи. 

Специалистът се сдобива със злонамерения файл и забелязва, че той се свързва с определен нерегистриран домейн. Без да знае какви ще са последиците, британецът регистрира адреса.

"Трябва да призная, че не бях наясно дали регистрацията на домейна ще спре малуера (бел. рел. - злонамерен софтуер) докато не го регистрирах, така че първоначално бе случайно. Мога само да добавя "случайно спрял международна кибератака" към резюмето си", казва скромно Хъчинс. 

Въпреки това младокът предупреждава, че стореното от него няма да сложи край на вируса. "Не е приключило. Атакуващите ще разберат как го спряхме, ще променят кода и ще започнат отново", категоричен е той. 

След неволния успех на Хъчинс медиите са по петите му, опитвайки се да установят самоличността му, най-вече ръководейки се по обстойния му профил в Туитър, в който си личат, сред други интереси, и любовта му към морето, сърфа, Тейлър Суиф. Два дни по-късно добрият хакер се буди, а снимката му вече е разпространена. Славата обаче не го трогва или плаши. 

"За протокола, не се "страхувам за сигурността си", просто съм недоволен, че се опитвам да помогна с изчистването на цялата бъркотия от петък, докато звънецът на вратата звънни постоянно", написа Хъчинс в Туитър.

Макар че раздразнението му е очевидно, британецът вижда забавната страна на нещата, докато журналистите чакат пред дома му.

"Забавното във всичко това е, че трябва да прескачам задната ограда, за да избегна журналисти", разказва Маркъс Хъчинс. 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Сами си създайте условия, с които да подобрите ефективността в работата си. Служебните задачи ще потръгнат и шефът ви ще остане доволен от вас, но по-важното е, че вие ще се почувствате удовлетворени. Заслужавате повече във всяко едно отношение и съдбата ще ви зарадва. Очакват ви приятни изненади.
29 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С присъствието си внасяте яснота и ред, а след себе си оставяте впечатление за човек, знаещ цената си. И е така. Ще продължавате да се интересувате от новостите в професията и ще полагате грижи за повишаване на квалификацията си. С усилията си ще подобрите бита на семейството си.
29 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес ще успеете. Резултатите ви може да са доста по-добри отколкото сте очаквали. Възможно е да се натъкнете на дребни пречки особено ако заниманията ви са свързани с много хора. Това едва ли ще ви направи впечатление и като цяло настроението ви днес е превъзходно. Успехи в интимната сфера ще зарадват някои от вас вечерта.
29 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бъдете внимателни към партньори, които ще се опитат да ви навредят. Предстоящите събития ще обърнат нещата във ваша полза, благодарение на бързата ви мисъл и реакции. Не се измъчвайте. Въпреки умората, се погрижете да направите вечерта приятна за себе си и близките ви.
29 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Предизвикателствата на работното място ще ви мотивират да работите по-усърдно, за да докажете правилността на предложенията си. Със сигурност няма да скучаете. Близък човек ще ви поиска съдействие, ако можете да му помогнете, не му отказвайте. В живота ви се появяват нови, положителни тенденции, от които е добре да се възползвате.
29 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстои ви да изживеете вълнуващи емоции, свързани както с професионалната ви работа, така и с хората около вас. Заслужено ще се радвате на внимание и подкрепа, показали сте, че може да ви се вярва. Прекрасните отношения със семейството и партньора ви дават допълнително сили да се развивате многостранно.
29 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви емоционален ден. Налага се да изясните позициите си в личен план, ако трябва отстъпете. Денят е подходящ за започване на тонизираща диета. Помислете и за възможности за повече раздвижване. Можете да се спрете и на варианти включващи компания и развлечения.
29 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитията днес ще ви натоварят с допълнителни изисквания, с които ще трябва да се съобразите. Не оставяйте нищо за накрая и не пречете на другите да си свършат работата, в стремежа си да ги надзиравате и съветвате. С търпимост ще постигнете душевно равновесие и напредък във всичко.
29 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финалът предстои, мобилизирайте се и действайте по-енергично. Отстоявайте твърдо позицията си, така както вие умеете. Успехът ви е близо, направете нужното за да бъде радостта ви по-голяма. Ще привлечете вниманието на интересуваща ви личност и ще се радвате на взаимен интерес.
29 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини да се конфронтирате с онези, които не споделят мисленето и целите ви. Не се изкушавайте да се захващате с дела, за които е ясно, че ще ви е трудно да свършите днес. Запазете настроението си добро и приключвайки работата си, се погрижете за отдиха си.
29 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите шанс да подобрите отношенията си с хора, с които по една или друга причина сте разделени. Ако проблемът е финансов, върнете дължимото или с подходящите думи изразете желанието си връзката ви да продължи. Обърнете се и към онези, които могат да ви дадат повече в общуването. Нуждаете се от някого, с когото да споделите вълненията си.
29 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако се целите в успеха, разчитайте само на себе си. Полезни ще бъдат контактите ви с хора, с които в бъдеще може да обедините усилията си. Звезден успех за всички, които се занимават с творчество.
29 яну 2020
Последни новини