Арестуван е шофьорът терорист в Стокхолм

Шведската полиция обяви, че е арестувала мъж, който е предполагаемия шофьор на товарен камион, сгазил граждани в пешеходната зона в Стокхолм вчера.

Представители на полицията отказват да назоват предполагаемия терорист. Според шведски медии той е гражданин на Узбекистан, но тази информация не е потвърдена официално от нито една власт.

Вчера около 16 часа българско време товарен камион, превозващ бира, се вряза в и прегази хора в пешеходната търговска част на шведската столица. Четирима загинаха, а 15 бяха ранени.

След сблъсък във витрината на търговския център Ahlens, шофьорът избяга. Арестуването му стана по-късно в северните части на шведската столица. Говорителят на прокуратурата Карин Росандер потвърди, че това се е случило в предградието "Мерста".

Властите разпространиха и снимка на заподозрян мъж, без да уточняват дали смятат че е шофьорът или негов помагач.

Мъжът е арестуван като извършител на престъплението, това е шофьорът, цитира Ройтерс думи на представител на полицията. Според него арестуваният най-вероятно има и помощници, но властите не знаят да този момент никакви подробности.

Шведски медии съобщават за двама арестувани, вторият от които е контактувал със заподозрения. Макар и медиите да се позовават на собствените източници в полицията, официалните власти отричат тази информация.

Шведският премиер Стефан Льовфен още вчера определи инцидента в центъра на Стокхолм като терористично нападение.

Товарният автомобил е бил откраднат около три часа преди извършване на атаката. Той е собственост на местната пивоварна Spendrups. Нейни представители съобщиха, че тирът е изчезнал, докато служител на фирмата е разтоварвал пратка в ресторант.

Крадецът е преминал през шест квартала с откраднатия камион, достигнал до централната улица на Стокхолм - Дротнингатан, като е преминал през преградните ограждения за пешеходна зона и започнал да гази хора.

Тази сутрин шведските медии също така съобщиха, че в товарната част на камиона е открита чанта с взривни материали. Властите не са потвърдили и тази информация.

Отговорност за терористичното нападение все още не е поето от нито една групировка. Според писанията на местните медии шофьорът е бил привърженик на "Ислямска държава".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини