Кой ще излезе първи от кризата?

Според експерти има най-малко три основни причини, които обуславят икономическият подем след световната финансова криза да настъпи първо в Китай, пише днес вестник "Женмин жибао".

Според анализатора Цзо Сяолай икономиката на най-голямата азиатска държава ще се възстанови по-бързо от тези на ЕС, САЩ и другите развити страни.

Първата причина за това е, че Китай има твърда основа, базирана на реалната икономика. Икономическият подем ще бъде възстановяване на реалната, а не на "виртуалната" икономика, твърди експертът. Китай от много години развива реалния сектор на икономиката и в момента е "производствен център" и "световна фабрика", като заема основно място в областта на продукцията от нисък и среден клас.

Втората причина за подема на Китай е в общия обем, като Китай разполага с повече от достатъчна финансова мощ. Последните години на бърз икономически ръст са довели до ръст на финансовите постъпления и укрепването на финансовата устойчивост на страната, предоставяйки достатъчно средства на правителството да регулира икономическата ситуация в страната.

Като трета причина икономическата криза да приключи най-бързо в Китай експертът посочва стабилната финансова система на Китай. Стабилната финансова система на Китай осигурява на правителството колосални възможности за реализирането на финансова политика за подкрепа на икономическия ръст и контрол на икономиката на макрониво, завършва анализаторът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини