Неочаквано: Откриха нова функция на белия дроб (видео)

Изследователите са открили, че белите дробове играят много по-сложна роля в телата на бозайниците, отколкото е прието от науката. Нови доказателства разкриват, че белите дробове играят ключова роля в производството на кръв.

В експерименти с мишки екип учени установява, че в белите дробове се произвеждат повече от 10 милиона тромбоцити (малка кръвни клетки) в час, което е по-голямата част от тромбоцитите в кръвообръщението на животните. Това е в разрез с дългогодишното схващане, че костният мозък произвежда всички наши кръвни телца.

Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско открили неизвестен досега пул кръвни стволови клетки в тъканта на белия дроб - клетки, за които неправилно е прието, че се намират главно в костния мозък.

"Това откритие определено предлага по-пълна представа за белите дробове - че те не са само за дишане, но и ключов партньор в образуването на важни компоненти на кръвта", казва един от изследователите, Марк Р. Шантави.

Знае се, че в белите дробове се получава ограничен брой тромбоцити от клетки, наречени мегакариоцити. Но учените отдавна са приели, че повечето от клетките, които произвеждат кръв, се намират в костния мозък.

Но учените наблюдавали функционирането на мегакариоцити в белодробната тъкан. Там се получавали не малко, а повечето от тромбоцитите в организма.

Откритието станало възможно благодарение на нов тип технология, базирана на двуфотонна интравитална образна техника. Подобна техника била използвана по-рано при откритиването на непозната функция на малкия мозък. Методът включва поставяне на вещество, наречено зелен флуоресцентен протеин (GFP) в генома на мишката. Протеинът естествено се произвежда от биолуминесцентни животни като медузите и е безвреден за живите клетки.

Тромбоцитите на мишката започват да излъчват ярко зелена флуоресценция, докато циркулират в тялото, което позволява на учените да се проследят пътя им в реално време, както никога досега.

Оказало се, че изненадващо голяма част от тромбоцитите се произвеждат от мегакариоцити вътре в белодробната тъкан. Всъщност  в белите дробове на мишките се произвеждат повече от 10 милиона тромбоцити в час, което означава, че най-малко половината от общото производство на тромбоцити в организма се случва в белите дробове.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини