Знам, че са видели съобщението ми, но защо не ми отговарят ?

Повечето платформи днес ви информират по някакъв начин, че съобщението, което сте изпратили е прочетено от получателя.

Всички познаваме агонията от очакването на отговора. Понякога липсата му би могла да ни откаже от дигиталната комуникация завинаги, пише в коментара си Ел Хънт от The Guardian.

Когато съобщението “видяно” се появи на екрана, но в следващите няколко минути не последва отговор – това е достатъчно да накара дори най-самоуверените индивиди да подложат на съмнение значимостта си.

Дали това, което сте казали е било неуместно ? Според вас самите едва ли е така, но очевидно сте допуснали някаква грешка, защо иначе отсрещната страна не ви отговаря ?

Не си представяте, че хората може би шофират или са в банята, или в компанията на свои роднини, които не одобряват присъствието на телефони на масата. В този момент за вас е много по-вероятно получателят на съобщението да ви се сърди или да обмисля по-тактичен отговор, който със сигурност би ви разочаровал.

Нещата обаче са двустранни. Ако вие сте прочели съобщението, но не можете или не искате да отговорите, обратното броене вече е започнало. Фактът, че сте прочели съобщението, но не отговаряте е признак, че игнорирате изпращача – това не е най-добрия начин да стартирате разговор, макар и на по-късен етап.

Неприятното чувство, някой да е прочел съобщението ви, но да не ви отговаря е съвсем реално и няма еквивалент. Може да се сравни единствено с усещането да минете през къщата на свой приятел, за когото знаете, че си е у дома, но никой да не отвори вратата. Макар че в този случай приятелят ви може просто да е бил по душа.

В света на web 2.0 се очаква всички да са на разположение по всяко време. И ако случайно не са – това се възприема лично.

Добавете съобщенията “активен за последно” и “пише в момента” и осъзнавате защо тревожността е толкова широко разпространена сред поколението Y.

Ужасът от прочетените съобщения, чийто отговор се бави, е толкова реален, че вече се появиха редица стратегии за минимизиране на щетите – например отваряне на съобщението след като сте активирали самолетния режим е един от начините да заблудите изпращача, че не сте го прочели.

Но макар някои хора да правят всичко по силите си да заблудят острещната страна, други умишлено си играят с тревожността на хората. Тези така наречени социопати целенасочено забавят отговора, като един вид възмездие.

Tinder например премахнаха съобщението “активен за последно” в индивидуалните акаунти. Може би причината е, че хората се стресират, когато половинката им се бави с отговора, въпреки че е онлайн. По този начин се губи и смисълът на платформата, създадена за забавление и флирт. А може би Tinder насърчава хората, използващи услугата им, да изневеряват, оставяйки ги да се оправдават пред партньорите си, че по това време не са били активни.

Това е прекрасен пример как средства, за които се предполага, че улесняват комуникацията всъщност я влошават. Когато сме свикнали добрите неща да ни се случават незабавно, изчакването на отговора се превръща в истинска агония.

Колко пъти съм се измъчвала докато съм наблюдавала как съобщението “пише в момента” се появява и изчезва.

Аз лично бих искала да знам, че отсрещната страна е прочела съобщението ми. Невежеството (от момента, в който човекът е прочел съобщението и е решил да преразгледа приоритетите си) е блаженство.

Деактивирането на съобщението “прочетено” подсказва, че може би криете нещо.

Появата му от друга страна би могла да се изтълкува като пълна прозрачност. Тя e един вид проява на ангажираност – показва ви колко ниско е поставена летвата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини