Прогноза: Технологичната сингулярност ще настъпи през 2047 година

Сингулярност (на латински: Singularis) е термин в науката, който най-общо описва достигане състояние на определени характеристики на изследвания обект, при което която характерът на обекта коренно се променя. Когато говорим за гравитационна сингулярност, става дума за точка с нулев обем и с безкрайна плътност. В математиката сингулярността е състояние, в което даден математически обект не е дефиниран. Механичната сингулярност - положение или конфигурация на механизъм или машина, откъдето последващото поведение не може да бъде предвидено (wikipedia). 

Ако дотук не ви се е изправила косата от термина сингулярност, от предсказанието на Масайоши Сон ще настръхнете. Запознайте се с технологичната сингулярност, защото тя иде.

Главният изпълнителен директор на японския телекомуникационен и интернет гигант - мултинационалната Softbank, определи кога ще настъпи технологичната сингулярност:

машините ще надминат човешката интелигентност през 2047 година.

Тази прогноза е Сон оповести по време на речта си на Mobile World Congress в Барселона, който се провежда в момента . Син направи същото предвиждане на ARM TechCon миналата година, когато той разкри, че Softbank работи в посока да се осъществи сингулярността.

"Един от чиповете в нашите обувки в следващите 30 години ще бъде по-умен от мозъка ни", каза Сон на MWC. В действителност, той очаква, че един компютърен чип ще има коефициент на интелигентност, еквивалентен на 10 000 от този момент във времето. Това е много повече от IQ-то, което най-интелигентният човек в света може да има (приблизително 200).

"Как трябва да го наричаме?", попита той. "Свръхразум. Това е интелигентност отвъд въображението на хората, без значение колко умни са те. Но през следващите 30 години, аз вярвам, че това ще се превърне в реалност."

Сон не смята, че това застрашава хората. Вместо конфликт, той вижда потенциал за хората да си партнират с изкуствения интелект (AI), повтаряйки коментарите на Елон Мъск, направени в Дубай миналия месец .. "Мисля, че този суперинтелект ще бъде наш партньор", каза изпълнителният директор на Softbank. "Ако злоупотребяваме с него, това е риск. Ако го използваме с добронамерено, той ще бъде наш партньор за по-добър живот."

Познавайки чевешките партньорства и най-вече изменчивостта ни що се отнася до добронамереност и злоупотреби, има много върху което да се замислим. Интересно какво ли ще направи изкуственият интелект, когато не сме добронамерени или когато той прецени, че е така? Може да е интересно, но няма да го разберем, ако прогнозата на г-н Сон се сбъдне. Това ще бъде отвъд нашето разбиране. 

Невронното състезание 

Сон не е единственият, който очаква сингулярността да настъпи около 2047. Директорът на на Google Инженеринг и футурист Рей Кърцуел споделя тази прогноза. Що се отнася до неговата прогноза за IQ на машините Сон прогнозира датата на база сравнението на броя на невроните в мозъка на човека с броя на транзисторите в компютърен чип. И двете, той твърди, са бинарни системи, които работят чрез включване и изключване.

До 2018 г. броят на транзисторите в един чип ще надмине броя на невроните в мозъка, което не е малко вероятно, като се има предвид че последното развитие в микрочиповата технология изпреварва закона на Мур. Това е да се подчертае, обаче, че Сон смята, че броят на невроните в мозъка е 30 милиарда, което е много под 86 милиарда - каквато е преценката за броя им според други.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини