Връщат партиди за пенсии към частните фондове

Хората, прехвърлили парите си за втора пенсия в Сребърния фонд, връщат партидите си в пенсионните фондове. Някои са спечелили, а някои са загубили.

Това съобщи Даниела Петкова от Асоциацията на дружествата за допълнително осигуряване, цитирана от БНР. 

Депутатите от последното НС дадоха възможност на хората да избират между частни пенсионни фондове и осигуряване само в НОИ. Те предоставиха и възможността да има връщане към частните фондове, но еднократно.

Мнозина се възползваха от тази възможност. Това бяха хора в предпенсионна възраст, предимно работещи в бюджетната сфера. Целта им бе по-високи пенсии.

За миналата година управляваните от пенсионните фондове активи са 9.8 млрд. лева, а таксите, платени от клиентите им - над 133 млн. лева. 

Пенсионните фондове са изчислили, че за всеки 1000 лева, прехвърлени към държавното осигуряване, загубата е 39 лева годишно, обясни Даниела Петкова.

Даже да променят избора си и да се възползват от възможността, която законът дава - да се върнат отново и да прехвърлят парите си от Сребърния фонд отново в партида в универсален пенсионен фонд, те ще прехвърлят размера на прехвърлената сума, но не и размера на загубените вече пари. 

Някои от хората, прехвърлили парите си от професионален фонд в държавния, наистина са получили увеличение на пенсиите, други - не.

Тези, които са спечелили по този начин изчислено, означава, че вкарват в загуба солидарния фонд, което означава, че ще си навакса загубата с всички останали, които попълват дефицита в обществено осигуряване през плащаните от тях данъци, каза Петкова.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини