Близките на жертвите от влака ковчег: Нищо не се е променило

С панихида в Добрич бе почетена паметта на загиналите при пожара във влака София-Кардам в нощта на 28 февруари 2008 година.

На трагичната дата край Червен бряг във втория кушет-вагон на влака София - Кардам избухна пожар. В пламъците загинаха 9 души. От тях петима са от Добруджанския край. 

Службата в храма "Свети Георги" в Добрич събра роднини на жертвите и граждани. Заедно с опечалените бе и областният управител Детелина Николова, съобщи БТА. 

Майката на загиналата Валерия Желева - студентка по химия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Софка Дойнова, заяви пред журналисти, че нищо в държавата не се е променило след трагичния инцидент.

"Системата е същата, порядките са същите. Мъничко покой, че нещо сме направили като хората, ни донесе наградата на университета за дарителство на името на Евлоги и Христо Георгиеви", каза майката. 

Семейството на Валерия дари цялото обезщетение, получено от държавата, на учебните заведения, в които тя е учила.

"Не е вярно, че времето лекува. Все по-тежко става, а безобразията в държавата продължават", каза Георги Иванов - баща на загиналата при пожара д-р Галя Георгиева.

"Синът ми току-що се беше дипломирал като корабен инженер и беше пред прага на живота. Нелепи инциденти продължават да се случват, а безотговорността е на всякакви нива", заяви майката на 25-годишния Даниел Вичев - Дора Вичева. 

На железопътната гара в Добрич има паметен знак за трагедията и за хората, оказали помощ на пътниците при пожара. 

През 2013 година Върховният касационен съд произнесе окончателни присъди по делото - не само кондукторът, а и другите подсъдими - началник влака и бившият директор на поделение "Спални и специални вагони", получиха условни присъди. Така никой не влезе в затвора за смъртта на 9-те загинали. 

През 2014 г. пък почина машинистът Христо Колев, който спаси десетки пътници, но заради вдишания дим получи тежко белодробно заболяване. 

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини