Деца срещу директор! 81-во СУ си иска уволнен учител

Ученици от столичното 81 СУ “Виктор Юго“ излязоха на протест в подкрепа на уволнения зам.-директор Румяна Парцова.

Според тях тя е била уволнена без причина от настоящия директор Елена Налбантова.

Пред репортер на Bulgaria ON AIR десетките събрали се в двора на  школото ученици споделиха, че г-жа Парцова е била за тях като втора майка.

"Винаги ни е помагала с каквото може и винаги е била зад гърба ни. Обединява ни да бъдем като екип и не бива да напуска това училище. Първо се говореше, че ще бъде отстранена и след това попитахме учителите дали е истина", разказа Илияна, момичето, което е организатор на протеста.

По думите на учениците директорката им е казала, че това не е тяхно право и ги е заплашила, че ако има протести – класните ръководители ще да бъдат уволнени.

Самата Елена Налбантова също излезе на двора пред децата, които я посрещнаха с освирквания и застана пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Тя призна, че няма обяснение за ученическия протест, не е съгласна, че има реваншизъм от нейна страна към г-жа Парцова и е на този пост, за да спазва закона.

"С влизането в сила на Закона за училищното и предучилищното образование изискванията се повишиха. С цел повишаване на качеството пуснах характеристики. Парцова няма първо и второ ПКС  и вчера й връчих заповед за прекратяване на договора. Най-лошото е, че са въвлекли учениците в тази грозна история. Ако искат да ми кажат нещо, има законен начин", коментира тя.

Децата обаче споделиха, че Налбантова има зъб на Парцова, защото двете са се явили на конкурса за директор на столичното училище и с една точка настоящата директорка изпреварила в конкурса уволнената педагожка.

Според тях тази една точка се дължи на връзките на Налбантова в Столичния инспекторат, а и заради това, че е съпруга на Юлиян Петров – председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Учениците от горните класове, подкрепени от родителите им, обявиха, че ще протестират, докато директорката не върне г-жа Румяна Парцова отново на работа. Дали това ще стане факт, очакваме развръзката!

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини