Реториката на Ердоган може да му изиграе лоша шега на референдума

Изображение 1 от 2

    Реджеп Тайип Ердоган даде ясно да се разбере как вижда референдума за промяна на конституцията и по-силна президентска власт на 16 април - тези, които гласуват с "не", каза той, се съюзяват с поддръжниците на тероризма и провалилия се преврат.

    Ердоган, най-популярният, но и също най-разделящият обществото политик в историята на модерна Турция, от край време се представя за лидер на обикновените вярващи турци, експлоатирани от светския елит. 

    Но някои социолози и хора, близки до управляващата Партия на справедливостта и развитието (AKP) сега смятат, че неговата поляризираща реторика може да уплаши умерените избиратели.

    Представител на AKP оцени сегашната подкрепа за гласуване със "за" на 52-56%. Високопоставен служител заяви за "Ройтерс", че в две от собствените проучвания на партията положителният вот се движи между 50 и 55%. Служителят подчерта значението на колебаещите се избиратели и либералното крило на паЕрдоган и неговите поддръжници казват, че Турция се нуждае от силна изпълнителна президентска власт, подобна на тази в САЩ и Франция, за да се избегнат крехките коалиционни правителства от миналото, които възпрепятствали развитието. Президентът сега има ограничени правомощия. 

    Опонентите, сред които главната Народнорепубликанска партия и кюрдската Демократична партия на народите, казват, че промяната ще тласне Турция към еднолично управление и вероятно ще доведе до подкопаване на основните права и свободи.

    Ердоган гледа на Демократичната партия на народите като на крило на забранената терористична организация Кюрдска работническа партия (PKK), която води от десетилетия въоръжена борба против турската държава в предимно кюрдския югоизток. Над 40 000 души са загинали в конфликта. 

    От една страна има терористична група, която се опитва да раздели и разчлени тази страна. Има такива, които действат заедно със сепаратистката група, каза той тази седмица, визирайки PKK и Демократичната партия на народите. Сега какво казва сепаратистката терористична групировка? Тя казва "не", заяви Ердоган.

    Позицията на тези, които казват "не", взима страната на 15 юли,добави Ердоган, намеквайки за онези, които подкрепиха провалилия се преврат, за който той обвинява базирания в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен.

    Турция е още по-дълбоко разединена след преврата, след като властите арестуваха десетки хиляди предполагаеми поддържници на Гюлен, сред които съдии, журналисти и войници в саморазправа, която разтревожи нейните съюзници от НАТО и правозащитни групи.

    Ердоган не може да приеме за даденост подкрепа на референдума от по-либералните поддръжници наAKP. Те представляват блок от колебаещи се избиратели, които на парламентарните избори през юни 2015 г. не дадоха на партията парламентарно мнозинство за пръв път, откакто тя дойде на власт през 2002 г. Партията спечели 41 процента от гласовете. Но след като ситуацията със сигурността в югоизточна Турция се влоши, AKP успя да спечели отново много от тях на предсрочните избори през ноември 2015 г.

    Ако можем да убедим този сегмент да гласува с "да" на референдума, няма да имаме проблем. Но 
    либералният сегмент може да бъде отблъснат от реториката на Ердоган за тероризма, 
    която има за цел да спечели поддръжниците на Партия на националистическото действие, четвъртата по големина партия в парламента.

    Реторика, която слага в един кюп гласуващите с "не" и терористите, няма да бъде приета от никой друг освен от националистите, заяви Фарук Аджар от социлогическата агенция "Анди Ар". Лидерът на Партията на националистическото действие подкрепя изпълнителното президентство на Ердоган, но други в тази партия се колебаят или се противопоставят на референдума, включително Мерал Акшенер, която се опита да оспори лидерския пост в партията миналата година.

    В събота, когато Акшенер говори на събрание в хотел, чиито собственици се смятат за близки на Ердоган, електричеството в сградата бе спряно, поради което микрофоните заглъхнаха. Това накара Ашкнер да използва мегафон, съобщи вестник " Джумхуриет". Това, че токът бе спрян по време на събрание на Мерал Акшенер и случаите, в които тези, които ще гласуват с "не", са наричани терористи, причиняват дискомфорт у някои членове на AKP, заяви източник, близък до партията.

    Източник: http://www.dnevnik.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини