Саудитска Арабия отрече да финансира радикален ислям

Саудитска Арабия официално отрече днес да финансира разпространяването на радикален ислям в Белгия или където и да било по света.

Изявление в този дух разпространи постоянното представителство на богата арабска монархия към ЕС. Цитират го белгийски медии и БТА.

Документът е свързан с насроченото за днес изслушване на хора от централната джамия в Брюксел пред парламентарната анкетна комисия, която проучва атентатите в белгийската столица преди година.

Миналата седмица се разчу за сведения на контраразузнаването, че в джамиите в Белгия все по-често се проповядва радикален ислям в салафитска версия (близка до държавната религия в Саудитска Арабия).

Докладът на службите бе поискан от белгийския вътрешен министър, тй като се подозира, че централната джамия на Брюксел е гнездо на т. нар. уахабизъм. Саудитска Арабия е стопанин на тази джамия с дългогодишен договор.

По-рано съмнения, че Рияд подкрепя джихадисти, публично са изразявали и властите в Германия.

70 джамии в Брюксел, има и молитвени гаражи

Общо в Белгия джамиите са 320, от тях 70 са в Брюксел, а в около 10 на сто от общия брой се проповядва салафизъм. Освен това са уредени места за молитви, напълно извън обсега на службите - апартаменти и гаражи, където мюсюлманите се събират и се радикализират.

Джамиите в Белгия, където се проповядва салафисткият прочит на исляма, включително идеята за джихад (свещена война), са двойно повече, отколкото през 2001 г. Това показват официалните данни.

Допълва се, че от 70-те джамии в Брюксел едва 13 са признати от държавата за официални храмове.

Белгийските медии днес съобщават, че властите са получили молби за узаконяването на още десетки джамии в страната, за повечето от които службите са дали съгласие.

Саудитска Арабия възразява, че изводито от доклада са "предразсъдъци, които не отразяват действителността". Рияд настоява, че се бори с всички прояви на тероризма и с неговите проповедници.

Убиец с повреден мозък

В Белгия за днес е насрочено произнасянето на първата присъда против местен джихадист, убивал хора в Сирия. Подсъдимият се е завърнал от фронта след година участие в сражения, където е получил тежки увреждания по главата.

Защитата му настоява, че самопризнанията му са съмнителни заради получени поражения на мозъка. Прокуратурата се позовава на прихванати разговори по телефона, в които подсъдимият признава всичко пред приятелката си, докато е бил на фронта в добро здраве.

Той е бил в Алепо в една група с извършителите на атентатите в Париж и Брюксел.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини