80 000 румънци извадиха червен картон на кабинета

Десетки хиляди румънци излязоха отново по улиците снощи, за да поискат оставката на правителството, което обвиняват, че спъва борбата против корупцията.

Това предадоха Франс прес и БТА.

Вчера беше 13-и пореден ден от протестите против кабинета на Сорин Гриндяну. Те продължават независимо, че властта оттегли оспорвана правна реформа, която би декриминализирала някои корупционни деяния.

Въпреки отрицателните температури близо 80 000 души, сред които много младежи, излязоха по улиците в цяла Румъния.

Участниците в протеста все пак бяха чувствително по-малко от очакваното.

Най-многоброен бе протестът пред сградата на правителството в центъра на столицата Букурещ, където се събраха до 50 000 души.

Вдигайки сини, жълти и червени пана, участниците в демонстрацията формираха гигантско национално знаме на Румъния, което осветиха с мобилните си телефони. Зрелищната акция бе организирана в социалните мрежи в интернет.

"Искаме да защитим правовата държава в тази страна", каза един от участниците в протеста - лекар, дошъл от малък град на 100 километра от Букурещ. Неговият син, също доктор, допълни: "Румънците искат да бъдат представлявани от честни хора."

"Искаме да покажем червен картон на правителството", обясни друг участник в протеста, подчертавайки, че оставката на министъра на правосъдието Флорин Йордаке не е достатъчна след това, което той се е опитал да направи.

"Вече нямаме доверие в (кабинета)", каза една жена.

Близо 30 000 протестиращи се включиха в демонстрации извън столицата. 10 000 души се събраха в Клуж, най-големия град в Трансилвания, 5000 - в Сибиу, и 4000 - в Тимишоара.

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини