Атентаторът от 11 септември прати писмо до Обама

Писмо на Халид Шейх Мохамед, смятан за главен организатор на атентатите от 11 септември 2001 г., бе публикувано в САЩ, съобщи БТА, като цитира вестник "Маями хералд".

То е адресирано до бившия президент Барак Обам, отправя обвинения към Вашингтон и обяснява причините за атентатите.

Според публикацията Мохамед е написал писмото през януари 2015 г., но отначало ръководството на затвора в Гуантанамо отказвало да го изпрати до получателя му. През септември 2015 г. служебният адвокат на затворника подал молба за изпращане на основание, че обвиняемият има право да се обръща с петиции към върховния главнокомандващ. След година съдия Джеймс Пол разрешил това да стане. Както посочва "Маями хералд", това станало "практически в момента, когато Обама вече е събирал багажа си в Белия дом". Вестникът поискал писмото от адвокатите на Мохамед.

Писмото е от 18 страници. Пълният текст не е поместен, но в публикацията има много откъси. Мохамед се обръща към Обама като "главата на змията" към президента "на страната на гнета и тиранията".

По думите на адвокатите му той започнал да пише писмото през 2014 г. по време на военната операция на Израел в Ивицата Газа.

По отношение на събитията от 11 септември, когато похитени самолети на гражданската авиация се врязаха в Световния търговски център и причиниха хиляди жертви,терористът пише:

Мохамед привежда дълъг списък с военни интервенции на САЩ в чужбина - "от Ирак и Иран до Виетнам и Хирошима".

Затворникът заявява, че "никога няма да моли за милост" американците, включително съда им, и не го плаши възможността за доживотен затвор, нито смъртно наказание.

Според вестника вчера се е очаквало писмото да бъде публикувано на сайта на Пентагона, но към момента все още не е.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини