Вашингтон: Подкрепяме териториалната цялост на Македония

САЩ признават и подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Македония, съобщи Държавният департамент във връзка с изявленията на конгресмен.

САЩ признават и подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Република Македония. Тази позиция не е променена, заявил представител на Държавния департамент за Гласа на Америка на албански език. 

Дейна Рорабакър от Републиканската партия заяви в интервю за "Визион плус" от Тирана, че създаването на Македония е "провален проект" и сега били налице всички обстоятелства тя да се раздели между съседните държави, включително Косово и България.

"Моето становище е, че Македония не е държава. Съжалявам, но не е държава. Те са разделени до такава степен, че никога няма да имат възможност да вървят добре заедно. Затова косовците и албанците в Македония трябва да бъдат част от Косово, а другата част на Македония трябва да стане част от Косово или от България", каза Рорабакър. 

На въпрос подкрепя ли администрацията на президента Доналд Тръмп тази идея, тя отговори, че има влияние върху американската външна политика и че в бъдеще на заседание на Комисията по външните въпроси ще се разговаря и по въпроса за промяна на границите на Балканите. 

Македонското външно министерство още вчера поиска чрез посолството си във Вашингтон становище за изявлението. 

В Македония спешно започнаха да търсят контрапункт на тезата на американския конгресмен. По този повод македонският "Телеграф" цитира Стефан Влахов-Мицов (бивш директор на Македонския културен център в София), който посочва, че намаляването на броя на македонците в България е очевидно. 

"Ако при преброяването през 1956 г. той е бил 187 000 души, през 1963 г. е имало само 8000, а през 1975 г. нито един. Това е в резултат на политиката на Тодор Живков към македонците в България. На последното преброяване пък през 2011 г. като македонци са определили едва 1654 души“, 

Пак според изданието македонско малцинство в България било принудено да се откаже от своята национална идентичност и само за половин век съвсем да изчезне от всички официални документи. 

В България директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров излезе с позиция, "че това схващане, което проповядват и други американски политици (като Ричард Холбрук например) вероятно се основава на факта, че македонизмът (т.е. разбирането, че Македония и „македонците” нямат нищо общо с България и българите) е стопроцентова историческа лъжа". А една нация и държава не се градят на стопроцентова фалшива основа, категоричен бе проф. Димитров.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини