Неосигурените все още машини за вота – в спецкабини

Във всяка секция ще има отделна кабина за машинно гласуване на предсрочните парламентарни избори на 26 март, става ясно от решението на ЦИК.

След като преди дни ВАС отмени решението на ЦИК машинно гласуване да има само в 500 секции в страната, в петък комисията е приела, че то ще се проведе във всички секции - в страната и в чужбина.

В деня преди вота във всяка секция освен традиционната тъмна стаичка трябва да се оборудва и допълнителна кабина за машинно гласуване, както и да се тестват устройствата, съобщава 24 часа. 

Важно е избирателите да знаят, че разписката от машинното гласуване ще се пуска в специална кутия, а не в тази, в която са хартиените бюлетини. Освен това избирателят не може да промени вота си чрез повторно машинно гласуване, става ясно от решението на ЦИК.

При възникнали "непреодолими външни обстоятелства", които правят машинното гласуване невъзможно, секционната комисия трябва да уведоми незабавно РИК и ЦИК, а гласуването да продължи с хартиени бюлетини. ЦИК все още не е обявила търга за доставка на над 13 000 машини. Очаква се това да стане следващата седмица.

От събота на сайта на комисията вече е активно електронно заявление за българите в чужбина, които искат да гласуват на 26 март. Срокът за подаване на заявленията е 28 февруари. 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини