БСП обсъжда нова коалиционна формула

БСП да се яви на парламентарните избори в коалиция с ново име - "БСП за България", предложи от името на ръководството лидерът на партията Корнелия Нинова.

Предлагаме ви да направим коалиция с по-малък на брой партии, която да участва на изборите и да сключи двустранни споразумения с други партии и граждански сдружения извън коалицията за търсене на по-широка подкрепа, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя отбеляза, че спечелването на предстоящите избори минава през консолидация, предаде БТА. 

Печелившата формула е коалиция от партии, която ще предложи и изпълни политическа програма за реализиране на икономически растеж, социална справедливост и защита на българските граждани, заяви Нинова. 

Лидерът на социалистите отбеляза, че досегашната структура и състав на коалицията е изчерпал възможностите за разширяване на електорална подкрепа за БСП. Този извод се налагал от това, че сегашният състав на коалицията е с най-слабите резултати на местни избори от началото на демократичните промени. В коалицията е необходимо да има партии с влияние, а не само получатели на субсидии, подчерта Нинова. 

Тя отбеляза, че сформирането на нов състав на коалиция ще става по следните критерии - идеологическа близост, приемане на платформата и управленската програма на БСП, електорална тежест, разпознаваемост на лидерите в обществото, лоялност към БСП, участие с общи листи на всички видове избори. При нарушаване на писмено поетите договорености партиите ще бъдат изключвани от състава на коалицията, заяви Нинова. 

Тя каза, че БСП няма да се коалира и сътрудничи с ксенофобски, екстремистки и популистки партии. 

Според Нинова обаче една коалиция няма да реши въпроса за разширяване на подкрепата на БСП на изборите. Както на президентските избори, ще се обърнем към народа си за подкрепа на предложенията в предизборната платформа с увереност, че щом сме го казали днес, ще го изпълним утре, че няма да отстъпим от тази програма и да ги излъжем, заяви лидерът на БСП.

Станишев: БСП да управлява с Нинова премиер

Конгресът на БСП да заяви готовност партията да поеме управлението на страната и Корнелия Нинова да бъде премиер, призова председателят на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ Сергей Станишев. Той заяви силната подкрепа на ПЕС за БСП и каузата на българските социалисти. По думите му 2017 г. ще бъде година на исторически промени в Европа и в България.

Очаквам днес да кажем на българите - имаме готовност да поемем отговорността за управлението на страната и го правим не заради властта за себе си, а защото наистина искаме българите да живеят по-добре, каза Сергей Станишев пред делегатите на конгреса на БСП. 

За мен е съвсем закономерно Конгресът да заяви, че нашият кандидат за министър-председател е Корнелия Нинова, посочи той. Станишев отбеляза, че през миналата година Нинова е поела голям личен риск и е извела БСП към голяма победа на президентските избори, а сега трябва да има шансът да реализира промяната в България.

Според Станишев две думи характеризират конгреса на БСП - отговорност и промяна. Хората търсят водачи и политически сили, които да поемат отговорност и да поведат България през много трудни води, посочи той и отбеляза, че е много важно какви послания днес и утре отправят социалистите към обществото. Хората навсякъде - и в Америка, и в Европа, и в България искат промяна, каза още Станишев. 

Той засегна и темата за процеса на обновление в БСП. Само партия, която може да променя себе си, може да спечели това огромно мнозинство от българите, които искат промяна, посочи Станишев. По думите ми наред с това партията трябва да покаже единство. Да не изпадаме във високомерие по отношение на нашите коалиционни партньори, всеки глас има значение, посочи той.

Ние не можем да бъдем по-популисти от ГЕРБ, не можем да бъдем по-националисти от патриотите, ние сме социална партия, заяви Станишев и отбеляза, че БСП трябва да покаже сериозност на намеренията и стабилност, а не самоцелна острота.

Коментари в сайта

Последни новини