Глобите за опасни висулки – от 10 лева до 20 бона

Красиви, но опасни. Вледенен сняг под формата на застрашителни висулки. Премахването им е задължение на собствениците на сгради, а ако не го направят, може да им бъдат наложени санкции. Глобите варират в широки граници -  от 10 до 20 хиляди лева.

Дори първите глоби за непочистени ледени висулки в София вече бяха наложени, съобщава БНТ. Това са хора получили веднъж протокол от Столичния инспекторат за това, че трябва да премахнат опасните ледени късове и въпреки това не са го направили.

За частните сгради - отговорността за почистването на висулките е на собствениците, за обществените на Общината. Графикът на аварийния отряд е препълнен. В столичното 19-то училище изпратили писмо за проблема с висулките миналата сряда, екипа успя да се отзове едва вчера.

През това време управата на учебното заведение заградило опасния периметър, нещо което всеки трябва да направи в подобна ситуация.

"В събота и неделя не сме спирали да работим в четири района. Превантивно махахме висулки.", обяснява Красимир Димитров от Столичния инспекторат.

За опасни висулки може да се подаде сигнал на телефон 02/989 5555.

"Гражданите трябва да подават сигнали. Ние ще им отговорим. Когато гражданите забележат такива опасни висулки, могат да звънят както на Оперативния център на Столична община, така и на Кол центъра на общината. - обяснява още Димитров - Инспекторите няма как да свалят висулката, но могат да отидат на място и да обезопасят тротоара, като оградят мястото с лента. Има много случаи, в които гражданите преминават въпреки предупредителната сигнализация. Ако хората срещнат трудности с почистването, можем да помогнем."

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини