Огнян Герджиков оглави петото служебно правителство

Позволете ми най-напред да се обърна към президента Радев и да му благодаря за огромното доверие, което ми поверява да поема управлението на държавата.

Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков при встъпването си в длъжност.  

Президентът Румен Радев представи структурата, състава и приоритетите на служебното правителство на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. 

Като университетски преподавател бих искал да разтълкувам какво означава служебно правителство, от една страна това отразява формалния белег, че е кабинет е възникнал, каза още Огнян Герджиков. 

По думите му думичката служебно означава служене. Служене на народа и родината. Встъпвайки в правомощията си, искам да заявя, че оглавяването от мен правителство е готово да се посвети на такова служение, посочи Герджиков. 

Към правителството в оставка той посочи, че служебния кабинет няма да отрича техните постижения. "Допуснатите грешки ще бъдат поправени, успехите - надграждани. Ние, българите сме държавно творчески народ", заяви новият служебен премиер.  

Герджиков поиска време да се запознае с наследеното.

След церемонията досегашният министър-председател Бойко Борисов и Огнян Герджиков ще разговарят на четири очи.

Това е петото служебно правителство в най-новата ни история. През 1994 година президентът Желю Желев назначава служебен кабинет с премиер Ренета Инджова. Три години по-късно президентът Петър Стоянов назначава второто служебно правителство с премиер Стефан Софиянски. 

Бойко Борисов два пъти предава управлението на служебен министър-председател. Първият път през 2013 г. – на Марин Райков. През 2014 г. се завърна на поста, пое го отново от служебен премиер Георги Близнашки.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини