Космическите одежди на екипажа на Starliner (видео)

Boeing представи скафандъра за астронавтов на разработвния от компанията космически кораб Starliner. НАСА публикува видео с новия костюм на сайата си. Новите скафандри тежат около девет килограма,почти 2 пъти по-малко от аналога им за космическите совалки. Те отговарят на всички изисквания за безопаност на НАСА.

Шлемът, който защитава главата на астронавата и комуникационните устройства са интегрирани в самия костюм. Екипажът на Starliner ще има в добавка и сензорни ръкавици. Костюмът не е предназначен за излизане в открития космос, а ще бъде използван при извънредни ситуации на пилотирания кораб на Boeing.

Тъканта, от която е направен скафандърът е специална. Тя пропуска водната пара, отделяня от тялото, навън, а задържа кислорода. Това предпазва от прегряване, без да се прави компромис със сигурността. Материалът, използван за лактите и колената, дава на астронавтите повече свобода на движение, а стратегически разположените ципове позволяват да се адаптира формата на костюма, когато променят позата си от стояща на седяща.

Костюмът е опростен максимално, защото сложните системи дефектират по-често, разказват създателите му. Астронавтите са го тествали, като е трябвало да извършват различни операции вътре в кораба. "Най-важното е, че костюмът ще ви държи живи", казва астронавтът Ерик Бое. Освен това е достатъчно функционален, за да могат астронвтите да се движат и извършват необходимите дейности.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини