NASA отложи изстрелването на Starliner заради студа в Тексас

НАСА реши да отложи от края на март за началото на април втория изпитателния безпилотен полет на кораба "Старлайнър" заради последствията от студената вълна в американския щат Тексас, съобщи в Туитър компанията "Боинг".

Става дума за фазата от подготовката за първия пилотиран полет на "Старлайнър" до Международната космическа станция /МКС/, наречен Orbital Flight Test-2 /OFT-2/, предвиден за месец септември. В Хюстън, щата Тексас, се намира центърът за космически полети "Линдън Джонсън".

"НАСА и "Боинг" се сблъскват понастоящем в Хюстън с мащабни прекъсвания на енергозахранването и с последствията от снежните бури в региона. Въпреки това, нашите сътрудници се съсредоточават върху безопасността и на успешния старт на космическия кораб, който ще се състои не по-рано от 2 април", изтъкна корпорацията.

В началото на февруари НАСА информира за плановете си да осъществи тестовото изстрелване на "Старлайнър" без екипаж на борда "не по-рано от 25 март".

"Старлайнър" е с маса 13 тона и е разчетен за 7-членен екипаж при продължителност на автономния полет от 60 часа. Корабът беше изстрелян за пръв път на 20 декември 2019 година в безпилотен режим към МКС. Скачването беше предвидено за 22 декември, но беше отменено поради технически причини и корабът беше върнат на Земята.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини