"Сурва`2017" ще бъде най-мащабното от всички издания на фестивала, очакват се над 250 хиляди зрители

    Сурвакари от пернишкото село Мещица огласиха днес столичния бул. "Александър Стамболийски", с което зарадваха минувачите. Най-младият участник в групата бе едва на 3 години. Сурвакарите бяха в София по повод една по-нестандартна пресконференция за предстоящото 26-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" 2017.

    В пресконференцията в Галерия "Средец" взеха участие зам.-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова, кметът на Перник Вяра Церовска, зам.-кметът Севделина Ковачева, представители на Регионалния исторически музей, на отдел "Култура" в Община Перник и др.

    Събитието, което ще се проведе на 27, 28 и 29 януари в Перник, се очаква да бъде и най- мащабното от всички издания досега с близо 7000 участници. Във фестивала, който традиционно се провежда с подкрепата на Министерството на културата, са поканени да се включат и 16 групи от Гърция, Сърбия, Хърватия, Словения, Албания.

    Зам.-министър Петрунова поздрави от името на министъра на културата в оставка Вежди Рашидов организаторите и участниците в предстоящия фестивал и изрази убеждение, че той ще бъде още по-успешен и още по-посетен в сравнение с миналогодишното му издание. Това е една прекрасна традиция, един прекрасен обичай и ние в Министерството на културата с цялото си сърце и душа сме подкрепяли и ще подкрепяме този празник, отбеляза тя.

    Кметът на Перник от своя страна пък подчерта, че в навечерието на "Сурва" 2017 Европейската столица на маскарадните игри вече е в пълна готовност за посрещането на всички участници и многобройните гости. Вяра Церовска припомни, че миналата година фестивалът е бил посетен от над 250 хил. зрители, а сега се очакват още повече.

    Международният фестивал "Сурва" e смятан за най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до наши дни варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. "Сурва" е и най-старият фестивал на маскарадните игри в страната ни. Традиционният пернишки обичай, който е в основата на фестивала, вече е и част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

    Източник: perunik.com

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини