Ердоган: 43 000 души са арестувани след опита за преврат в Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че в рамките на разследването на опита за преврат на 15 юли са арестувани досега 43 000 души, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Той посочи това в изказване в Анкара пред представители на местните власти.

След опита за преврат в хода на операции срещу ФЕТО /Фетхуллахистката терористична организация, свързана с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен - бел.ред./ са арестувани 43 000 души. 95 000 са отстранени от държавна служба, изтъкна турският президент.

Ердоган посочи, че чистката още не е завършила. Но ние ще я завършим, увери той.

Турските власти обвиняват живеещия в САЩ ислямски проповедник Гюлен, че стои зад опита за преврат в Турция.

Ердоган посочи също, че 871 членове на силите за сигурност са били убити при сражения с бунтовници от Кюрдската работническа партия /ПКК/ през последните 18 месеца, съобщава ДПА. При стълкновенията са загинали и 337 цивилни, каза президентът.

Той обяви, че общо 10 000 терористи са били неутрализирани от 2015 г. насам, когато бе сложен край на мирните преговори и на примирието с кюрдските бунтовници. През същия период са били арестувани 12 000 кюрдски бунтовници и предполагаеми техни поддръжници.

Ердоган изключи подновяване на преговорите с ПКК.

Кюрдската работническа партия /ПКК/ дава много по-малка бройка за убитите кюрдски бунтовници в сраженията с турските сили за сигурност, отбелязва ДПА. Международната кризисна група потвърди, че най-малко 2 495 души са били убити при подновяването на сраженията, включително 1 021 бунтовници от ПКК.

 

Коментари в сайта

Последни новини