Пациентите с високо кръвно ще спестят пари

С 5,5 млн. лв. ще намалеят разходите на пациентите за лекарства за хипертония, изчисляват от здравната каза. От тази година най-евтините продукти за есенциална хипертония във всяка лекарствена група са 100% поети от НЗОК.

Досега касата плащаше 25%, 50% и 75% от цената на тези медикаменти, а останалото се поемаше от пациентите. "По прогнозни данни до края на 2016 г. пациентите са заплатили за своя сметка 78% от общата стойност на разхода за отпуснатите продукти", обявиха от НЗОК, пише в. "Сегга".

Безплатните препарати ще струват около 6 млн. лв. на касата. Прогнозата е базирана на 214 000 пациенти, които са получавали лекарства за хипертония с отстъпка през миналата година. В прогнозата за повечето разходи е отчетено и очаквано увеличение с около 2,5% на хората, които получават лекарства за кръвно по линия на касата именно заради това, че те ще са безплатни.

Хиляди хипертоници у нас не купуват лекарствата си по линия на НЗОК, а директно на свободна продажба. Част от препаратите са по 2-3 лв. и хората не виждат смисъл да чакат на опашки при личния лекар и да плащат 2,90 лв. потребителска такса, за да вземат рецепта.

 

Източник: http://www.actualno.com

Коментари в сайта

Последни новини