Лунното село на ЕКА (видео)

Mиналата година Европейската космическа агенция (ESA) обяви плановете си за построяването на постоянна лунна база, наречена Лунно Село (Moon Village), което трябва да е следваща стъпка, надграждаща Международната космическа станция. Според замисъла, новата база на Луната трябва да се реализира през 2024 г. Лунното село е част от концепцията Космос 4.0, дефинирана от генералния директор на ESA Йохан Дитрих Вьорнер, която предвижда космическите изследвания вече да не са монопол на публичния сектор и да станат отворени и за частни организации.

Вьорнер казва, че парченцата на плана вече започват гладко да се наместват. След последната среща на 22-те страни – членки в Люцерн, Швейцария концепцията Космос 4.0 има събрани 10,3 милиарда евро обещано финансиране.

Не липсват обаче и разочарования, тъй като програмата за въздействие върху астероиди се е провалила от гледна точка намиране на финансова подкрепа. Програмата трябваше да е нещо като отбранително учебно упражнение, което щеше да използва ноу-хау и технологии на НАСА.

ESA не е единствената агенция, която гледа към Луната. Британската архитектурна компания Foster + Partners изработи дизайн на собствена версия на надуваем лунен хабитат с купол, способен да предпазва обитателите от космическата радиация и боклуци. Проектът на Google Lunar Xprize също предизвика световната научна общност да се стреми към Луната. В надпреварата са и космическите агенции на Индия, Русия, Япония и Китай.

Марс е фокусирал вниманието на НАСА и Илън Мъск, но построяването на колония на Червената планета вероятно ще отнеме доста повече време, отколкото селище на Луната. Еднопосочно пътуване до Марс с днешните технологии отнема около 3 години, без да броим подготовката, което е една от причините времевата рамка за колонизиране на планетата да е заложена широко за периода след 40 до 100 години. Пътуване до Луната от друга страна отнема около 3 дни. Тъй като ESA планира да строи структури с помощта на 3D – принтиране с материали от лунния реголит, каргото, което трябва да се „качи“ до Луната, би било много по-малко.

Източник: megavselena.com

Коментари в сайта

Последни новини