Изненадващо: апендиксът има важна биологична роля

Едно от първите неща които научаваме за еволюцията в училище е, че в човешкото тяло има редица рудиментарни части – апендикс, мъдреци и опашна кост, които постепенно престанали да си използват, докато сме се адаптирали към съвременния начин на живот.

И макар мъдреците да носят повече вреда, отколкото ползи, човешкият апендикс може би е нещо повече от тиктакаща бомба със закъснител. Новопроведено изследване твърди, че той всъщност изпълнява важна биологична функция.

Изследователи от Университета в Мидуестърн проследили появата, изчезването и повторната поява на апендикса при няколко вида бозайници през последните 11 милиона години.

Открили, че органът се е появил поне 29 пъти, вероятно дори 41 пъти в хода на еволюцията на бозайниците, като е изчезвал близо 12 пъти.

 "Това статистически силно доказателство, че появата на апендикса е значително по-вероятна, отколкото загубата му, подсказва селективната стойност на тази структура," твърдят авторите на изследването.

Но ако апендиксът се е завръщал множество пъти при хората и другите бозайници в хода на еволюцията, каква е причината за това ?

Общоприетото схващане е, че човешкият апендикс е останка от орган, който преди милиони години играл важна роля.

Причината все още да съществува е, че от еволюционна гледна точка пълното му изчезване е твърде скъпо.

С други думи, усилията за постепенната загуба на апендикса просто не си струват, защото при повечето хора, апендииксът не причинява никакви проблеми.

В продължение на години, изследователите се питаха каква функция би могъл да изпълнява закърнелият орган. Водещата хипотеза твърдеше, че той е рай за полезните чревни бактерии, които ни помагат да се справим с инфекциите.

Най-добро доказателство за това ни предоставя изследване от 2012 година, които открило, че хората с отстранен апендикс е 4 пъти по-вероятно да станат жертва на клостридиум дифициле и да развият бактериална инфекция, причиняваща диария, треска, гадене и болки в стомаха.

Повторна поява на бактериална инфекция при хора с неотстранен апендикс била регистрирана при 11% от хората в Университетската болница в Ню Йорк и при 48% от хората с отстранен апендикс.

Екипът от Университета в Мидуестърн предприел различен подход, но стигнал да същите заключения.

Учените първо събрали данни за наличието или отсъствието на апендикс и други храносмилателни обобености при 533 различни вида бозайници през последните 11,244 милиона години.

После проследили как е еволюирал апендикса през годините и открили, че веднъж след като органът се появи при даден вид, почти никога не изчезва.

Това означава, че апендиксът най-вероятно изпълнява адаптивна функция.

Изследователите взели под внимание и различни екологични фактори, социалното поведение на видовете, диетата, местообитанието и местния климат- за да определят каква е тази адаптивна функция.

Открили, че видовете при които органът се е запазил или появил повторно се отличават с по-високи средни концентрации на лимфоидна тъкан в цекума – малка торбичка на границата на тънкото и дебелото черво.

Това предполага, че апендиксът може би играе важна роля за имунната система на видовете, особено като се има предвид, че лимфната тъкан стимулира растежа на определени полезни бактерии.

Изследването далеч не е убедително, но предлага различна гледна точка към хипотезата, че хората са запазили апендикса заради имуноподдържащата му роля.

Предизвикателството е тази хипотеза да бъде доказана, тъй като при повечето хора, чиито апендикс е бил отстранен, не са регистрирани никакви дългосрочни старнични ефекти.

Възможно е при тези хора тъканите, произвеждащи имунни клетки в цекума и други части на тялото, да компенсират загубата.

Едно нещо е сигурно, макар че едва ли някога ще върнем опашките си, е твърде рано да отписваме апендикса.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Като изявени професионалисти по-често ще се вслушват в мнението ви, което ви задължава да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Партньорските начинания ще имат успех, ако с поведението си на коректни, честни и добри хора създадете около себе си градивна атмосфера и насърчите творческата мисъл у всеки един от тях.
10 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Напрегнати сте и рискувате да разберат погрешно думите ви, и това да стане причина за обтягане на отношения. За предпочитане е да избягвате големите компании, където едва ли ще се чувствате добре. Намерете начин да си починете сред спокойствие и уединение. Разговор с ваш близък ще ви бъде от полза.
10 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
10 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вашата упоритост ще ви изведе до високи хоризонти. Ще имате повече от очакваните финансови постъпления. Вълнения от философски, духовен и религиозен характер ще преобладават в мислите ви. Постепенно постигате хармонията, към която винаги сте се стремили. Отношенията с любимия човек се развиват в желаната от вас насока.
10 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Повод за размисъл ще ви създадат развитията около вас и ще търсите решение на въпросите, които ви безпокоят. Не се тревожете, ще имате сили, с които ще преодолеете временните си затруднения. Най-важното е, че ще продължите уверено напред, другото са подробности. Здравето няма да ви притеснява.
10 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви отношение към работата ще бъде провокирано и днес. Няма да ви остане много лично време, предвид неотложните задачи, които ще се появят пред вас. Независимо от всичко трябва да си починете. Новите задачи през идващата седмица ще изискват от вас повече съсредоточеност.
10 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Уморени от грижите, ще предпочетете по-приятни занимания днес. Почивка в компанията на хората, които обичате ще се отрази добре на мисленето, здравето и духа ви. Това е вашия начин да релаксирате, което ще ви приведе в подходяща форма, за да се справите по-лесно с отговорностите през идващите дни.
10 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Едва ли някой е в състояние да предположи вашата следваща стъпка, но вие със сигурност можете да познаете чуждите. Това ще се окаже голямото ви предимство и днес, когато от заплетена ситуация вие ще излезете с най-добри позиции. В личен план обаче е възможно да претърпите разочарование, което не е по ваша вина. Скоро ще намерите изход.
10 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви може да бъде и по-добър, ако не се вживявате чак толкова от битовите неуредици. Може да наблегнете на дребните подробности в делови план, за да избегнете конфликтни ситуации. Погрижете се за здравето си, имате нужда от повече почивка и положително настроение. Прекарайте деня у дома.
10 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на семейството и дома. Ще предприемете промени по интериора, надявайки се с тях да промените и в някаква степен живота си. Професионалните задачи също ще присъстват в програмата ви, перспективите са добри и ще се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, ще се прояви, бъдете активни.
10 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте с емоционалните си реакции да нараните някого. Понякога те излизат от границите на контрол и това ви обрича на изолация. Помислете за подходящи занимания, носещи ви успокоение и романтично настроение. Потърсете компанията на приятели.
10 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общувайте с хора, които вече са минали по вашия път. Това ще ви спести време и ще съберете повече мъдрост. Разочарованието ви от определено събитие ще отстъпи място на приятна изненада. Чистите ви намерения ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете. Нова любов.
10 апр 2020
Последни новини